Utasítást adott ki a belügyminiszter, Pintér Sándor a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésében részt vevő, a belügyminiszter irányítása alatt álló szervek részére felajánlott adományok elfogadásának rendjéről. Az utasítás szerdán jelent meg a Magyar Közlöny mellékletében, a Hivatalos Értesítőben – írja a HVG.

Vonatkozik a rendőrökre, a TEK-re, a büntetés-végrehajtási, a katasztrófavédelmi, valamint a menekültügyi és idegenrendészeti szervre is, és azokról az adományokról szól, amelyeket tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben, az azzal dolgozó állománynak ajánlanak fel.

Az adományok elfogadásáról vagy visszautasításáról vezető, megyei rendőrfőkapitány vagy az ő kijelöltjük dönt. Neki heti rendszerességgel tájékoztatnia kell a Magyar Rendvédelmi Kar elnökét az átvett adományokról. Az ő felelőssége például, hogy az élelmiszer adományokat megfelelően tárolják, majd használják fel.

Ezen utasítás alapján nem fogadható el adományként készpénz, 100 000 Ft-nál nagyobb értékű adomány, vagy ha az adományozó az adomány átadásáért ellenszolgáltatást vár - rendelkezett a belügyminiszter.

A menekültválság alatt nemcsak a menekültek, hanem a szolgálatot teljesítő rendőrök helyzetére is sokan felfigyeltek, Zsaruellátó néven például önkéntes csoport szerveződött a Facebookon, ők többek közt ételt vittek Röszkére a rendőröknek. 

Forrás: HVG