Hosszú idő után egységet mutatva összefogtak a pedagógus szakszervezetek az állami alapítású Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexe ellen – írja a HVG.

Régen látott egységet jelent, hogy a 11 legjelentősebb pedagógus szakszervezet és egyesület tiltakozik az állam által életre hívott, minden pedagógus számára kötelező tagságú Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexe ellen - számoltak be közös közleményükben. A leglátványosabb, hogy a Pedagógsok Demokratikus Szakszervezet egy platformra került a kormányzati intézkedésekkel korábban csak mérsékelten tiltakozó Pedagógusok Szakszervezetével.

Az etikai kódex több tanár számára kiverte a biztosítékot, ugyanis nem csak az tanár órai magatartására vonatkozó szabályokat rögzítettek, hanem külön kitértek az öltözékükre is, vagy a magánéletbeli viselkedésükre. Meglátásuk szerint a kódex törvény-, és alkotmánysértő, mert az NPK egy általános, mindenkire kötelezően vonatkozó szabályrendszert alkotott, noha nem tartoznak a jogalkotásra feljogosított szervek közé. Feleslegesnek is tartják egyes részeit, ugyanis egyes normákat a köznevelési törvény már rögzített. Kifogásolják továbbá, hogy a kódex nem vette figyelembe a gyerekek szempontjait, pedig ez lenne talán a legfontosabb.

Összességében károsnak tekintik a pedagósuk megítélése szempontjából a kódexet, mert az a képet sugallja, hogy a tanár egy megrendszabályozandó munkavállaló, akiknek erkölcsi érzék hiányában kivülről kell etikai értékeket megszabni.

Forrás: HVG