A Helios Világítástechnikai Kft. január 18-án bejelentette alkalmazottainak, hogy befejezik a termelést – írja válaszlevelében a cég, miután a kft. további sorsa felől érdeklődött a nyugat.hu. Hozzáteszik, hogy minden segítséget megadnak alkalmazottaiknak, ennek köszönhetően 60 fő már el is helyezkedett, és további tárgyalásokat folytatnak.

A szarvasi lámpagyár rántotta magával a szombathelyi céget

A Kft-nél mintegy 80-90 ember dolgozott, de a cég bezárása több beszállítót is érint, így 350-400 munkahelyről van szó.

Január közepén írtuk, hogy komoly bajba került a szarvasi lámpagyár, aminek szombathelyi tulajdonosai és menedzsmentje volt.

Január 25-én be is ütött a baj, mindenkit, mintegy 400 embert elbocsátottak, bezárt a szombathelyi üzletük is.

A 66 éves társaság tavaly másfél milliárd forintból fejlesztette lámpagyárát, ám ez sem segített, a vezetőség októberében leállította a beruházást és az eszközök értékesítése mellett döntött.

A gyár korábban az IKEA egyik beszállítója volt, az volt a céljuk, hogy az Ikea PS 2014 néven forgalmazott lámpacsalád kizárólagos gyártói legyenek, ehhez vásároltak gépeket és berendezéseket a másfél milliárdos fejlesztés során. A megrendelést azonban elveszítették, mert nem megfelelő minőségű termékek is lejöttek a gyártósorról.

Az IKEA közleményben reagált a gyár bezárásának hírére, azt írták, hogy a szerződés felmondása hosszabb ideig tartott és részletes terv alapján történt.

A szarvasi gyár egyik tulajdonosa a szombathelyi Helios Kft. volt, a másik a kőszegi Csébics Ádám. A Heliosnak a Horvátzsidányban élő Csébics Ferenc a többségi tulajdonosa.

Túl nagy fejlesztésbe kezdtek, nem bírták

Információink szerint a szarvasi gyár problémái a másfélmilliárdos fejlesztés közben kezdődtek, a bevételek nem fedezték teljesen a bankhitel törlesztését, ráadásul az új gépek gyors felszerelése és a fokozott tempó a minőség rovására is ment.

A közös tulajdonosi kör és a közös menedzsment miatt a szarvasi gyár által felvett hiteleket a szombathelyi Helios Kft-re is ráterhelték, és ez okozta a kft. bezárását.

A Helios Világítástechnikai Kft-t 1992-ben alapították a HELIOS Világítástechnikai és Kerámia Vállalat jogutódjaként, fő tevékenysége villamos világítóeszközök gyártása volt. Ahogy fentebb írtuk, 80-90 embernek adott munkát, de beszállítóin keresztül 350-400 embert érint a megszűnése.

Forrás: Nyugat.hu


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ