195 országot vizsgált meg idén is a Freedom House, felmérve a demokratikus rendszer állapotát ezekben az államokban. Noha már korábban is kapott súlyos kritikákat a magyar jogállamiság helyzete, egy év alatt tovább romlott a megítélésünk, hiszen korábbi, „szabad” besorolásunkat most először „részben szabadra” rontotta a nemzetközi jogvédő szervezetet – írja az Index.

A Freedom House 2019-es világjelentésében a 195 vizsgált országból 86-ot minősítettek szabadnak, 59 a részben szabad kategóriába került, 50 pedig a nem szabad kategóriába.

Idén Magyarország már csak 70 pontot kapott, tavaly óta újabb két ponttal rontva demokratikus eredményein. A szervezet szerint legalábbis az általános szabadságjogok, a politikai szabadságjogok, valamint a civil társadalmat érintő minősítések területén is romlott a magyar helyzet.

A világjelentés egy bekezdése külön is említi Magyarországot, úgy magyarázva a besorolás rontását, hogy

Orbán Viktor és a Fidesz kormánya hatalomra kerülésük óta és 2018-ban még tovább rombolta a demokratikus intézményeket, méghozzá az ellenzék, a média, a vallási csoportok, a civil társadalom korlátozásával, illetve totális ellenőrzésével.

A Freedom House szerint 2010 óta sérültek a felsőoktatási intézmények, a civil szervezetek,  továbbá a magánszektor és a menedékkérők jogai is.

A nemzetközi jogvédő szervezet

már tavaly is úgy találta: az EU legkevésbé demokratikus országa Magyarország.

Akkor a 100 pontos skálán Magyarország 72 pontot kapott, ami az uniós országok közül a legrosszabb volt, még az utánunk következő, második legrosszabb Bulgária is elérte a 80 pontot. Románia 84, Lengyelország 85, Horvátország 86, Szlovákia 89, Csehország és Szlovénia 93, Ausztria 94 ponton állt akkor. Az EU 28 tagállamából 16 is 90 pont fölött állt, ők tehát a világ legdemokratikusabb országai közé tartoztak, éppen úgy, ahogyan idén. 

Minderre a Kormányzati Tájékoztatási Központ úgy reagált:

a Freedom House a Soros-birodalom tagja, Soros pénzeli, és most Soros választási kampányát szolgálja.

Szerintük az FH „a többi Soros-szervezettel együtt azért támadja Magyarországot, mert a magyarok úgy döntöttek, hogy nem akarják, hogy hazánkból is bevándorlóországot csináljanak”.

Forrás: Index


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ