Csütörtökön a Budapesten és Pest megyében működő tizenegy stroke-centrumból négy mondta le a betegek fogadását különböző indokokkal. Stroke esetében élet- és életminőség-mentő lehet a minél előbbi ellátás, ezért akár egy ilyen központ kiesése is komoly időveszteséget okozhat a betegnek. Ha a Váci Kórház mondja le a betegek fogadását – ahogyan tette ezt csütörtökön is – akkor azokat a betegeket, akik a Váci Kórház Stroke Centrumába tartoznak, át kell irányítani valamelyik budapesti stroke-centrumba. Ez komoly időveszteséget jelent, és könnyen vezethet oda, hogy a beteg már nem lesz alkalmas a speciális ellátásra, akár maradandó károsodást szenvedhet. A maradandó károsodás pedig azt jelenti, hogy akár élete végéig ápolásra szorulhat, míg az időben elvégzett beavatkozással talán teljesen meggyógyulhatott volna – olvasható a rontgen.444.hu-n.

Az ellátórendszer elégtelen működését jól jellemzi, hogy az ilyen mértékű lemondás nem egyedi, egyszeri alkalom, hanem többször is megtörtént már.

Akárcsak az intenzív ellátásban. Hiszen itt sem sokkal fényesebb a helyzet, sőt!

Már-már természetes, hogy nincs olyan nap, amikor Budapesten és Pest megyében minden intenzív osztály probléma nélkül működik.

Vagy nincs elég személyzet egyes osztályokon, vagy nincs elég felszerelés, lélegeztető gép, monitor, ágy,

vagy éppen valamilyen kórházi járvány van, vagy összeomlott az informatika, beázott a kórterem stb…Most éppen az influenza fektette két vállra az intenzív betegellátást, és maradt egy egész megye szabad intenzív osztályos ágy nélkül. Ez derül ki a Nógrád Megyei Kormányhivatal által kiadott január 28-i tájékoztatásból, amelyet az országos tisztifőorvos asszonynak címeztek.

Eszerint a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházban a hatágyas intenzív osztály megtelt, jelenleg öt beteget lélegeztetnek, több beteget nem tudnak fogadni, ugyanis egy lélegeztető gép van még a sürgősségi osztályon, azonban az tartós lélegeztetésre nem alkalmas. Hasonlóan rossz a helyzet a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban, ahol az intenzív osztály szintén megtelt és valószínűleg hosszabb ideig újabb beteget nem tud fogadni.

Ezzel Nógrád megyében az összes intenzív osztállyal rendelkező kórház bedugult, nem tud beteget fogadni. Ez pedig nem mást jelent, mint azt, hogy

annak a betegnek, aki ezek után lesz olyan rosszul, hogy intenzív terápiás ellátásra lenne szüksége, az valamely távolabbi kórházba kerül, persze csak akkor, ha ki tudja várni a mentőszállítást, és magát a transzportot is túléli.

Ez persze azokat a betegeket is érinti, akik már valamelyik kórházban fekszenek, de valami miatt romlik az állapotuk, és emiatt lenne szükségük a magasabb szintű ellátásra. És igen, ebben az esetben a tervezett nagyobb kockázatú műtéteket is el kell halasztani, ha el lehet, vagy más kórházba átirányítani, ha felveszik a beteget műtétre.

Ebben a helyzetben az országos tisztifőorvos nem sok mindent tehet, azon kívül, hogy érzi, ráomlott a teljes egészségügy, maximum annyit, hogy intézkedik az környékbeli egyéb kórházak pótlólagos kapacitás-beállításáról, azaz rendelkezik az intenzív osztályok helyettesítéséről. Ami azt jelenti, hogy ebben az esetben is a legkedvezőbben úgy jár a beteg, ha minimum egy-másfél órát utaztatják mentővel a következő fogadóképes intenzív osztályra.

A probléma azonban jóval nagyobb, országos, nem csak egy megyét érint: egy szintén január 28-i keltezésű levélben

az országos tisztifőorvos ellátási érdekből kijelöli valamennyi intenzív ellátás szakmában fekvőbeteg-szakellátási kapacitással rendelkező egészségügyi szolgáltatót Magyarország bármely területéről érkező, intenzív ellátást igénylő betegek ellátására.

Azaz minden magyarországi intenzív osztály most már nemcsak a saját területéről, hanem Magyarország egész területéről bárhonnan köteles intenzív terápiás ellátást igénylő beteget fogadni. 500 ezer forintos pénzbírságot is kilátásba helyez a renitensekkel szemben, ami egyébként egy komolyabb esetnél még meg is érheti a kórháznak: olcsóbbra jön ki, ha kifizeti a büntetést, mintha vállalja az ellátást.

Persze arról sehol nem rendelkezik, hogy a megnövekedett igényekre honnan és milyen formában tudnak az intézmények plusz forráshoz jutni, például az így megnövekedett munkaidők és túlórák ellentételezésére. És persze arról sem rendelkezett hatáskör hiányában, hogy honnan és miből tudna például a salgótarjáni kórház plusz eszközöket, például lélegeztető gépeket, monitorokat vásárolni. A tisztifőorvos asszony az intézkedés szervezési részét pedig elegánsan rátolta az alapfunkcióit jelenleg ellátni sem tudó mentőszolgálatra.Ráadásul, amennyiben a nógrádi krízis miatt az intenzív ellátást igénylő betegeket másik, távolabbi intézményekbe kell szállítani, ahhoz plusz mentőkapacitásra is szükség lesz. Ezt pedig a mentőszolgálat nem lesz képes biztosítani, hiszen a szervezési és vezetési gondokkal küszködő mentőszolgálat már most is alig-alig képes Budapest ellátására, vidéki mentőegységeket rendel a fővárosba rendszeresen, már régen mozgósította a tartalék tartalékát is. Azaz a nógrádi betegnek várnia kell majd, ha tud.

Tehát a nógrádiak jobban teszik, ha nem mostanában lesznek nagyon rosszul, aki pedig arra jár, vezessen nagyon óvatosan.

Forrás: rontgen.444.hu