A felsőoktatási államtitkárság 2018-ig hosszabbítja meg a diploma megszerzésének határidejét azoknak, akik 2006 előtt kezdték meg az egyetemet, abszolváltak, de annak idején nem államvizsgáztak, válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériumának online fogadóóráján az Index kérdésére Palkovics László felsőoktatási államtitkár. Megszerezhetik az abszolutóriumot azok is 2016 szeptemberéig, akik egyetemi éveik alatt ezt nem tették meg.

Korábban nem volt korlát arra, mennyi időnek kell eltelnie az összes egyetemi vizsga letétele (abszolutórium) és az államvizsga (mai nevén záróvizsga) között. A most egyetemre járóknak már szigorúbbak a feltételek: abszolutórium után két éven belül meg kell szerezni a diplomát.

A régebben egyetemre járók esetében ez most alapesetben öt év. A feltételeket azonban az ő esetükben egy idén szeptember elsejétől (!) hatályos törvénymódosítás írja elő, ami sok embernél betarthatatlanul szűk határidőt szab:

  • Akik 2006. szeptember 1-je előtt kezdték meg tanulmányaikat, abszolváltak, de nem szereztek diplomát, azok öt éven belül tehetik le záróvizsgájukat, utána már nem.
  • Akiknél 2015. szeptember 1-jéig a végbizonyítvány megszerzésétől számítva több mint öt év telt el, azok legkésőbb 2016. szeptember 1-jéig tehetnek záróvizsgát. Több lehetőségük nem lesz.  

Aki tehát 2009-ben vagy az előtt végzett, de nem szerzett diplomát, annak most az utolsó esélye, hogy nekiáll felkészülni egy 2016. januári vagy 2016. júniusi államvizsgára, ugyanis az egyetemek ebben az időszakban tartják a záróvizsgákat.  Sokan közülük dolgoznak vagy gyermeket nevelnek, így sok év kihagyás után igencsak szűkösnek tűnik a záróvizsgára adott fél vagy egy év.  Kérdés az is, hányan értesültek erről a változásról. Vagy alaposan kellett újságot, köztük a Magyar Közlönyt olvasniuk, vagy tudta őket értesíteni az egyetemük, már ha még él a régi e-mail címük. 

Az ELTE honlapján az olvasható, hogy a jogszabályi változások az egyetem több mint 3500 volt hallgatóját érintik. Palkovics László az Index kérdésére azt válaszolta: szerinte a szűk határidő néhány száz hallgatót érintett volna. A helyzet egyértelműsítésére azonban a korábbi törvénymódosításban szereplő határidőt kitolják. Kérdésünkre az államtitkár ezt írta:

Akik még nem szereztek abszolutóriumot, ők is megtehetik 2016 szeptemberéig, míg záróvizsgát tenni 2018. szeptemberig lesz lehetőség.

A régen egyetemre járók esetében  a diplomák megszerzését az is hátráltatta, hogy korábban a nyelvvizsga megszerzése a záróvizsgára bocsátás feltétele volt. Most már lehet enélkül záróvizsgázni, de a diplomát most is csak a nyelvvizsgapapír bemutatása után adja ki az egyetem. Emiatt közel 50 ezren nem kapták meg a diplomájukat. Ezért indult a diplomamentő program, ami állami támogatással angol, német és francia nyelvtanfolyamokkal segíti a nyelvvizsga és a diploma megszerzését. A tanfolyamok az érintettek részére ingyenesek.

Az utolsó tanfolyamok most indulnak. A jelentkezés végső határideje november 15., de ha a meghirdetett képzésekre előbb betelik a létszám, a jelentkezés hamarabb lezárul. Akit érint, jobb, ha még most megnézi a lehetőségeket az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány honlapján.  

Forrás: Index