Tavaly október legvégén rendelkezett a kormány arról, hogy a két hónapos felmondási idő biztosítása miatt mindössze két nap leforgása alatt kell a tárcáknak intézkedniük a többezer embert érintő leépítésekről a közszférában. A kormányhatározat alapján végül a minisztériumokban 2600 munkahelyet kell megszüntetni, a háttérintézményekben pedig 4210-et. A 6810 fős leépítés azonban nem minden esetben jelentette dolgozók elküldését, hanem üres pozíciók megszüntetését. A döntés hatása a statisztikákban is megjelent – olvasható az mfor.hu-n.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat novemberre vonatkozó adatai szerint a tizenegyedik hónapban 1884 személy volt érintett csoportos leépítésben, ami negatív rekord.

Ennél több embert ugyanis 2016 júniusában bocsátottak el utoljára ilyen formában.

Novemberben az NFSZ tájékoztatása szerint az

  • általános közigazgatás,
  • az egészségügy, oktatás, kultúra, egyéb szociális szolgáltatás,
  • a textilszálak fonása
  • és a kötelező társadalombiztosítási ágazatokat

érintette a csoportos leépítés.

Földrajzi lebontás alapján a csoportos leépítések 89,5 százaléka Budapesten történt, itt 1688 dolgozót küldtek el, 166 személy pedig Komárom-Esztergom megyében él, és érintett még 17 Bács-Kiskun megyei dolgozó is.

A novemberi adatnak köszönhetően 2018 már rosszabb év lett ebből a szempontból a 2017-esnél, függetlenül a decemberi statisztikától. A tizenegyedik hónappal bezáróan összesen 5173-an voltak csoportos leépítésben érintettek szemben a 2017 egészére vonatkozó 5158 fővel.

Csúcson a nyugdíj előtt álló álláskeresők aránya

Az NFSZ adatai szerint novemberben 243 871 nyilvántartott álláskereső volt a munkaügyi hivataloknál regisztrálva; a szám néhány száz fővel alacsonyabb az előző havinál, az egy évvel korábbi szintnél pedig közel 15 ezerrel kevesebb.

Közöttük azonban egyre nagyobb arányt képviselnek az 55 évnél idősebb, hátrányosabb helyzetű álláskeresők. Helyzetük ráadásul még nehezebbé is válhat a jövőben, hiszen mint arról korábban beszámoltunk mi is, a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezmény megszüntetésével a munkaadók kevésbé lesznek ösztönözve az idősebb munkakeresők felvételére.

Novemberben 61 600 55 évnél idősebb álláskereső volt, ami azt jelenti, hogy az összes regisztrált álláskereső negyede, 25,3 százaléka nyugdíj előtt álló személy. Ilyen magas arányra még egyszer nem volt példa.

Forrás: mfor.hu