Ha csupa kisbetűvel is, de történelminek nevezhető, hogy a fideszes vezetésű Szombathely közgyűlése is elfogadta azt a határozatot, amely szerint a helyi önkormányzati cégek nem alkalmazhatják a túlóra törvényt – írja a Magyar Narancs.

Még tavaly december közepén a rabszolgatörvény bojkottjáról fogadott el határozatot a szegedi közgyűlés, amelyet Botka László kezdeményezett. Egyben akkor arra buzdította az önkormányzatokat, hogy cselekedjenek hasonlóan.

A vasi megyeszékhely közgyűlésének baloldali frakciója, valamint az egyetlen jobbikos képviselő kezdeményezte, hogy

kedden rendkívüli közgyűlésen döntsenek arról, hogy Szombathelyen az önkormányzati tulajdonú cégek ne alkalmazhassák a túlóra törvényt, a többségi tulajdonú cégeknél pedig az önkormányzat azt képviselje, hogy ne lehessen az eddiginél nagyobb mértékben túlmunkát elrendelni.

A szombathelyi képviselő-testület 21 tagú. Kedd délelőtti rendkívüli ülésen a Fidesz-KDNP frakciót kizárólag a polgármester, Puskás Tivadar képviselte. A 9 tagú baloldali frakció viszont teljes létszámban jelen volt. Mellettük megjelent a jobbikos képviselő, Balassa Péter és az egyetlen nem fideszes városvezető, a Pro Savaria civil egyesületet képviselő, egyben a gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármester, Molnár Miklós is.

Így a határozatképes volt a közgyűlés.

A Jobbik és a baloldal

A szavazásnál már elég volt a Jobbik és baloldal voksa is, így némi politikai adok-kapok után a közgyűlés elfogadta az előterjesztést. Egyben azt a módosítást is, hogy felkéri a polgármester Hende Csabát, Szombathely kormánypárti országgyűlési képviselőjét, kezdeményezze a törvénymódosítás visszavonását a parlamentben.

A fideszes polgármester kulcsmondata a keddi rendkívüli szombathelyi közgyűlésen az volt, hogy az ellenzékre utalva azt mondta: „önök biztosítják a többséget”. Egyben jelezte, hogy ez a jövőben más ügyekben is így lehet. A megjegyzést Balassa Péter jobbikos képviselőnek címezte, de Molnár Miklós alpolgármester is magára vette. Utóbbi elmondta, abban a reményben jött el a közgyűlésre, hogy értelmes szakmai vitát lehet folytatni a kérdésről, sajnálja, hogy a Fidesz-frakció távolmaradásával ez elmaradt. Molnár Miklós – akihez egyébként a legnagyobb, városüzemeltetésért felelős cég tartozik – ezután elhagyta az üléstermet.

A szombathelyi rendkívüli közgyűlés után tartott sajtótájékoztatón a szocialista önkormányzati képviselő, Nemény András történelminek minősítette, hogy kedden a többséget az ellenzék adta a vasi fővárosban.

Miért kellett volna értelmes vita?

A határozati javaslatban az szerepel, hogy a többségi önkormányzati tulajdonú cégek hívjanak össze taggyűlést, és ezeken Szombathely amellett szavazzon, hogy ne lehessen elrendelni az eddigieknél több rendkívüli munkaidőt. Ez azoknál a cégeknél teremt pikáns helyzetet (például a Vasivíz ZRt-nél), ahol ugyan Szombathely a legnagyobb tulajdonos, de ahhoz, hogy a cég működését egyedül befolyásolni tudja, ez nem elég. Az ügy valószínűleg itt folytatódik.

Forrás: Magyar Narancs

 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ