Szeptember és november között lefordult korábbi, 4,5 milliós történelmi csúcsáról a foglalkoztatás, ez azonban nem meglepő a szezonális hatások miatt. Mindeközben a közfoglalkoztatottak létszámának csökkenése kitart, azonban az is látszik, hogy újra megindultak külföldre a magyarok a KSH adatai szerint – olvasható a Portfolio cikkében.

 Tavaly ősszel 4 millió 495 ezer magyar dolgozott, ami alacsonyabb szám, mint az augusztus és október között mért 4 millió 502 ezer, ez azonban szezonális tényezőkkel függ össze. Éves alapon ugyanis csaknem 60 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, miközben 11 ezerrel kevesebben vannak munka nélkül. Az időszakban mért 169 ezer állástalan 3,6%-os munkanélküliségi rátát jelentett, ami teljes foglalkoztatást tükröz.

Azonban ha azt feltételezzük, hogy a közfoglalkoztatottaknak nem lenne állásuk, akkor 6,4%-os munkanélküliségi rátát látnánk. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a közmunkások száma folyamatosan csökken (egy év alatt több mint 50 ezerrel mérséklődött a létszámuk), és közülük sokan találhatják meg a helyüket az elsődleges munkaerőpiacon.

Ez az egyre nagyobb munkaerőhiánnyal függ össze, hiszen a vállalatok csökkentették a felvételi kritériumokat a történelmi csúcsra emelkedő betöltetlen álláshelyek közepette.

Van azonban egy rosszabb hír is, mégpedig az, hogy

újra kitartóan emelkedik a rövid ideje (legfeljebb 12 hónap) külföldön dolgozó magyarok száma.

Szeptember és november között már újra 100 ezer feletti számot láthattunk, ami éves alapon közel 4 ezer fős növekedés, a 2018 elején mért mélyponthoz képest pedig 14 ezer fős emelkedés. Mindez azt jelenti, hogy

a külföldi munkavállalás a dinamikusan emelkedő magyar bérek közepette sem veszített népszerűségéből, a tavalyi év elején látott csökkenés csak átmenetinek bizonyult.

A közfoglalkoztatástól és a külföldi munkavállalástól megtisztítva (hazai elsődleges munkaerőpiac) 4 millió 254 ezer foglalkoztatott volt Magyarországon, ami éves alapon közel 90 ezer fős növekedés.

Ez azt jelzi, hogy a hazai vállalati szektor munkaerőkereslete továbbra is igen erős, és várhatóan a következő időszakban is növekedhet a foglalkoztatás az országban.

Forrás: Portfolio


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ