Magyarország rosszabb állapotban van, sorvad a gazdaság, ugyanakkor a 18-60 évesek közel kétharmada derűlátóan várja az új évet egy friss közvélemény-kutatás szerint, melyet a Népszava ismertetett.

Közösségi kiábrándultság, egyéni derűlátás – ez a kettősség feszíti a magyarok 2018-as évét. A 18-60 éves korosztályok „évérzését” monitorozó Pulzus ugyanis úgy találta, mindössze körülbelül 19 százalék gondolta azt, hogy a tavalyi esztendő rosszabb volt 2017-nél, míg 47 százalék 2018-ot tartotta a sikeresebb évnek. A jelek szerint a pozitív megítélés a többletjövedelemnek tudható be, ugyanis 41 százaléka az említett korosztályoknak úgy érzi, javult a szociális és anyagi helyzete. Az állampolgárok mintegy 43 százaléka reméli, hogy 2019-ben is töretlenül gyarapodik.

Ennél a pontnál azonban véget is ér az optimizmus. Ugyanis amikor arról faggatta a Pulzus az embereket, hogy miképp ítélik meg Magyarország helyzetét, akkor már

majdnem 66 százalék érezte úgy, hogy rosszabb állapotba került az ország.

Akkor is ezt érezte a többség – ha szolidabb, arányban is – amikor a „pénzről” volt szó:

a 18 és 60 év közöttiek 52,5 százaléka úgy érzi, sorvadt a gazdaság.

Persze a közérzeti rosszkedv igazán a belpolitikának tudható be, ugyanis a megkérdezettek 75 százaléka szerint egyre romosabb a hazai közélet.

A folyamatnak pedig az említett korosztályok szerint még nincs vége –

59 százalék úgy véli, tovább amortizálódik a belpolitika.

Igaz, az emberek nemcsak a határokon belül azonosítottak problémákat, hazánk 66,5 százalék gondolja úgy, hogy tavaly gyengült Magyarország helyzete a világban, és a megkérdezettek fel jósol további romlást. Minden közösségi érzet ellenére azonban úgy tűnik, hogy

a személyes lét határozza meg a közösségi tudatot: az emberek mintegy 65 százaléka optimistán várja 2019-et.

Forrás: Népszava


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ