Úgy tűnik, ez a meglepő összefüggés nagyon is létezik. Egyértelmű kapcsolatot találtak a gyerekek túlsúlya és szüleik jövedelme között: minél alacsonyabb volt a kereset, annál nagyobb valószínűséggel rakódtak pluszkilók a gyerekre – írja a babaszoba.hu.

Komoly aggodalomra ad okot, hogy egyre több a túlsúlyos, sőt elhízott gyerek, egyre korábban jelentkeznek az ezzel összefüggő betegségek, a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás. A gyerekkori elhízás jelentősen növeli a felnőttkori elhízás kockázatát, és egyben megsokszorozza az infarktus, az agyi érkatasztrófák és más szív- és érrendszeri betegségek előfordulását. Ha meg akarjuk állítani ezt az ijesztő folyamatot, amely nemcsak az egyén életminőségének drasztikus romlásával jár, hanem jelentősen növeli az egészségügyi kiadásokat is, többet kell tudnunk a jelenség okairól, mert csak így tehetünk hatékony lépéseket a megelőzés érdekében.

   Az Egyesült Államokban, Massachusettsben 109 634 gyerek bevonásával végezték a vizsgálatot, amelynek során arra keresték a választ, milyen összefüggés áll fenn a szülők jövedelme és a gyerek fizikai aktivitással töltött ideje, a képernyő előtt töltött idő hossza, az és a pluszkilók száma között. Egyértelműen kiderült, hogy a túlsúly összefügg a szülők jövedelmével: 9,6 százalék és 42,8 százalék között mozgott a túlsúlyos gyerekek aránya, vagyis a legalacsonyabb jövedelmű rétegben több mint négyszer annyi súlyproblémával küzdő gyerek volt, mint a legjobban kereső családokban.

Mi magyarázza a jelentős különbséget?

Ahogy csökkent a család jövedelme, úgy nőtt a bő zsiradékban sütött ételek fogyasztásának gyakorisága napi 0,25-ról 0,54-re. A képernyő előtt töltött idő pedig napi 55 percről két órára, miközben a sportolásra fordított idő és a zöldség-, illetve gyümölcsfogyasztás jelentősen csökkent. Amikor alaposabban megvizsgálták az okokat, úgy találták, hogy azokban a városrészekben, amelyeket túlnyomórészt szegényebb családok laktak, sokkal több gyorsétterem volt, miközben a zöldséget és gyümölcsöt árusító üzletek száma nagyon alacsony volt. Hasonló megfigyelést egyébként nemcsak az Egyesült Államokban, hanem akár Budapesten is tehetünk, ha jól körülnézünk például a Józsefvárosban, és az eredményt összevetjük mondjuk az első vagy második kerületével. A magyarázat: a gyorséttermek kínálatából kevesebb pénzért magasabb energiabevitel érhető el más alternatívákkal összevetve. Még lehangolóbb, ha a gyorsétteremláncok üzletpolitikáját vesszük közelebbről szemügyre: a Los Angeles keleti részében lévő gyorséttermek 63 százalékát az iskolák közvetlen közelébe telepítették!

   Az is egyértelműen látszik, hogy a szegényebbek lakta városrészekben sokkal kevesebb a sportolásra alkalmas létesítmény, park, jóval szegényesebb az ilyen típusú közösségi programok kínálata. A túlsúlyos gyerek gyakrabban nő fel „egyszülős" családban, ahol az anya, illetve az apa képzettsége is alacsony.

Hatékony ellenszerek

Az eredményeket elemezve pontosan látszott az is, merrefelé érdemes elindulni a megelőzésben. Az egyik ilyen terület az iskolai étkezés, egyértelmű összefüggés látszott ugyanis a rendszeres iskolai étkezés és a gyerek túlsúlya között is. Az iskolai büfékben tehát célszerű megszüntetni a cukrozott élelmiszerek, italok, édességek árusítását, a melegétel-kínálatot pedig a korszerű étkezési elvek alapján alakítani, ami többek közt azt is jelenti, hogy az „üres szénhidrátok" (tésztaételek, finomlisztből készült sütemények) helyett teljes kiőrlésű lisztet használnak, és a szénhidrátok aránya összességében csökken.

  Könnyen megjegyezhető útmutató az 5-2-1-0 képlet: napi 5 adag zöldség és gyümölcs, napi kevesebb mint két óra a képernyő előtt, napi 1 óra fizikai aktivitás, 0 cukros üdítő és cukorban gazdag édesség.

   Ugyanilyen fontos, hogy az érintett városrészekben biztonságossá, vonzóvá tegyék a biciklis vagy gyalogos közlekedést kerékpárutak létesítésével, nagyobb rendőri jelenléttel. Egészen biztos, hogy nem a háztól házig szállítás jelenti az egészséges alternatívát a gyerekek számára.

Szülinap evés nélkül!

A „nonfood birthday celebration" ötlete is olyasmi, amivel nálunk is jelentősen csökkenteni lehetne a mértéktelen evés egyre elterjedtebb szokását. Képzeljük csak el, hogy már az óvodában, iskolában is zajlik a szülinapozás, ami lényegét tekintve édességevést jelent az ünneplés ürügyén - megfelelő csoportlétszámnál minden tanítási hétre jut legalább egy ilyen alkalom. Ehhez csatlakozik az ünneplés családi, baráti körben - ezek pedig újabb és újabb alkalmak az evésre, ahol nem a répafogyasztáson van a hangsúly.

   Ehelyett talán a résztvevők is örömmel fogadnák azokat a szülinapokat, ahol valamilyen érdekes, ötletes program áll a középpontban: kalandtúra, akadályverseny, számháború, kirándulás, kincskeresés a szabadban, sportverseny. Ez persze több ötletet és energiát kíván a szervezőktől, mint kólát, ropit és csipszet elhelyezni a torták és sütik társaságában az asztalon, valamint nyereményként gumimacit osztogatni. Valamit valamiért. Egy dologban biztosak lehetünk: a látszólag olcsóbb és egyszerűbb megoldásért mindannyian nagyon sokat fizetünk máris, és a jövőben még ennél is többet fogunk.

   A cikk az American Heart Journal alapján készült, az eredeti közlemény itt olvasható.

Forrás: babaszoba.hu