A kormány bízik abban, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) novemberi adatai is azt erősítik majd meg: Magyarországon tovább csökken a szegénység kockázata - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán hétfő reggel.

A következő hónapban publikálandó jelentést a KSH az áprilisi adatfelvétel alapján készíti el.

Czibere Károly utalt a Tárki áprilisi elemzésére, amely szerint 2012/2013 tájékán trendforduló történt, és 2013-ról 2014-re 241 ezerrel csökkent azok a száma, akik ki vannak téve valamilyen szegénységi kockázatnak. A Tárki szerint a rezsicsökkentés, a devizahitelesek mentése és a közfoglalkoztatás kiterjesztése együttesen segítették ezt a folyamatot - tette hozzá.

Az államtitkár arra a felvetésre beszélt erről, miszerint az Eurostat jelentése szerint Magyarországon csökkent az elszegényedéssel veszélyeztetettek száma, de még így is 31,3 százalék az érintettek köre.

Czibere Károly arról is beszélt, hogy a lakhatási szegénység az egyik legnehezebb és legsúlyosabb fajtája a szegénységnek, hiszen „a lakhatás biztonsága nélkül nincsen szociális biztonság".