A Központi Statisztikai Hivatal megvizsgálta, hogy melyek azok a foglalkozások ma itthon, amelyek a legnagyobb presztízzsel bírnak. Ezen kívül azt is megnézték, hogy mik a leginkább alulbecsült melók – írja a nuus.

Itt a KSH listája a magyar munkahelyek presztízséről

Az elemzés ki is emelte, hogy a foglalkozások presztízsének mérése egyáltalán nem volt egyszerű. A szakirodalomban is vita tárgya, hogy ez a szubjektív szempont szerinti megoszlás mennyiben tér el a többi rangsortól, például a jövedelmek alapján felállított listáktól.

Mi alapján állították fel?

A foglalkozások presztízsénél a következő öt szempont alapján történt a rangsorolás:

  • Mennyit lehet keresni az adott állással?
  • Mekkora hatalom, befolyás jár vele?
  • Mennyit kell tanulni hozzá?
  • Mennyire hasznos a társadalom számára?
  • Az adott foglalkozás mennyire vonzó vagy divatos manapság?

A végeredményből kiderül, hogy a magyarok szemében kórházigazgatói állás viszi a prímet. Második helyen állnak az egyetemi rektorok, a harmadikon, a sebészek, a negyediken pedig a gyerekorvosok. A legrosszabb munkahelyek sorrendje is kiderült, és nem túl nagy meglepetésre az utcai prostituáltak, utcaseprők, drogkereskedők és pornószínészek kerültek itt az „élvonalba”.

Forrás: nuus


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ