Richard Branson milliárdos üzletember szerint a technológiai fejlődésnek köszönhetően az emberek kevesebbet fognak dolgozni a jövőben, így eljön majd az idő, amikor három, sőt akár négy napos is lehet a hétvége. Ha okosabban dolgozunk, nem kell majd több időt munkával tölteni - fogalmaz blogbejegyzésében. Magyarországon pont a héten mozdultak el ezzel ellentétes irányba a dolgok – írja a Portfolio.

 Szerdán elfogadta a magyar parlament a Munka Törvénykönyvének módosítását, amely

lehetővé teszi, hogy 250-ről 400 órára emelkedjen az évente maximálisan elrendelhető túlmunka ideje, amellyel bizonyos esetekben 3 éves időintervallum alatt kell csak elszámolniuk a munkáltatóknak a munkavállalók felé.

A kormánypárt azzal indokolta a törvénymódosítást, hogy aki szeretne többet dolgozni, és ezáltal több pénzt keresni, az elől elhárítják a bürokratikus akadályokat. Az persze kérdés, hogy az esetek többségében mennyire közös megegyezésen alapuló, önkéntes túlmunkáról, vagy a munkáltató által gyakorlatilag a dolgozókra kényszerített túlóráról lesz szó, egy viszont biztosan kijelenthető: a törvény elfogadása az átlagos heti ledolgozott órák számának növekedésével fog járni, ami szembe megy az általános (fejlett országokban megfigyelhető) trenddel.

Richard Branson, a Virgin Group alapítója, milliárdos brit üzletember szerint is nagyon nem abba az irányba haladnak a dolgok a világon, hogy az embereknek többet kell majd dolgoznia.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a munkaórák száma csökkenni fog, így a két napos hétvégéből három, vagy akár négy napos is lehet majd.

Azt ugyanakkor elismeri, hogy a technológiai fejlődés tartogat veszélyeket, hiszen a gépek egy idő után szinte mindent jobban fognak csinálni az embereknél, ha viszont a vállalatok és a kormányok jól kezelik a helyzetet, akkor abból mindenki profitálhat a világon.

Ha okosabban dolgozunk, nem kell majd több időt munkával tölteni

- fogalmaz Branson.

Forrás: Portfolio