Ugyancsak szabálytalan körülmények között, az ellenzék hangos tiltakozása közepette a fideszes képviselők megszavazták a rabszolgatörvényt, amely az első számú oka volt annak, hogy az ellenzék ma elfoglalta az elnöki pulpitust - írja a Mérce.




Az ellenzéki politikusok azonosító kártyájukat a szabálytalan szavazás ellen tiltakozva egy emberként felemelve, majd a Himnuszt énekelve demonstráltak a szavazás ellen.

Végül 130 igen, 52 nem, 1 tartózkodás mellett a Munka Törvénykönyve módosítását elfogadták, amelynek körülményei már ismertek, a lényege pedig:

400 óra (heti még egy nap) túlóra, amit a cégek ráérnek három éves kereten belül kifizetni. A kormányzati álláspont szerint a munkások érdekeit szolgálja a törvénymódosítás: aki többet akar dolgozni, hadd tegye, és egyébként is a munkavállaló beleegyezéséhez kötik a túlórák növelését. A törvény beterjesztését övező felháborodás és vita folyamán ugyanakkor egyszer sem magyarázták meg azt, hogy a munkavállaló hogyan tudná egyenlőtlen hatalmi helyzetében az érdekeit érvényesíteni.

A törvényről Palkovics László egy mai interjúban mondta azt, hogy „gazdasági szereplők” kérték a túlmunka határainak kiterjesztését.

Forrás: Mérce