Több száz óvodapedagógusi állást hirdetnek önkormányzatok a közszolgálati állásportálon. A hirdetések zömét kisebb települések adták fel, amelyek – ha tehetik – szolgálati lakást és útiköltség-térítést kínálnak a szakképzett óvónőknek – írja az eduline.hu.

Összesen 319 állást hirdetnek óvodapedagógusoknak a közszolgálati állásportálon, a Közigálláson. Több tucat kisebb település keres óvónőt: a Fejér megyei Csőszön és a Hajdú-Bihar megyei Nagylétán két-két óvodapedagógust is felvennének a helyi óvodába, a Győr-Moson-Sopron megyei Abdán és Péren, a Nógrád megyei Szendehelyen és Drégelypalánkon is van betöltetlen óvodapedagógusi állás.

Szolgálati lakást kínálnának

Másfél hete jelentette be Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos: ahol arra szükség van, az óvodai, bölcsődei dolgozóknak, önkormányzati pénzügyeseknek, jegyzőknek és körzeti megbízottaknak szolgálatilakás-lehetőséget kínálnának, az intézkedés a Magyar Falu program része lenne.

Több település eddig is szolgálati lakást kínált a betöltetlen pedagógusi állásra jelentkezőknek.

Így döntött például Balmazújváros, ahol gyakornoki programot indítottak: a jelentkezőknek szolgálati lakást adnak,

a más településekről ingázóknak útiköltségtérítést biztosítanak, sőt a nyelvvizsgával nem rendelkezőknek felkészítést is szerveznek.

Szolgálati lakást ajánlott az óvodapedagógusoknak a Fejér megyei Bakonycsernye is, amely november közepéig várta a jelentkezőket.

Budapesten inkább kiegészítik az óvónők bérét

Budapesten - ahol egyébként ötvenhat betöltetlen álláshely van az óvodákban - más eszközt választanak az önkormányzatok, egyre több kerületben toldják meg az óvodapedagógusok bérét néhány tízezer forinttal. Ferencvárosban szeptembertől például bruttó 45 125 forinttal egészítik ki az óvodapedagógusok fizetését – erről még májusban döntött a képviselő-testület. Az előterjesztés részletes adatokkal hívja fel a figyelmet arra, hogy a szakemberhiány a IX. kerületben is felütötte a fejét, ráadásul - olvasható az előterjesztésben - 2020 augusztusáig várhatóan 21 óvodapedagógus vonul majd nyugdíjba. A plusz juttatás mellett az önkormányzat két egyetemmel is felvette a kapcsolatot, a Pázmány Péter Katolikus

Egyetemről és a Károli Gáspár Református Egyetemről is fogadnának gyakornokokat - abban bíznak, hogy közülük többen a kerületi óvodákban helyezkednének el a diploma megszerzése után.

A II. kerületben is úgy döntöttek, megtoldják az önkormányzati óvodákban és bölcsődékben dolgozók bérét,

amelynek az összege munkabértől függően havi 26-41 ezer forint. A kerületi lap beszámolója szerint erre 2018-ban összesen 100 millió forintot költenek – így próbálják „helyben tartani” az óvodapedagógusokat, kisgyermeknevelőket és más óvodai-bölcsődei dolgozókat.

Budafok-Tétény máshogy döntött, ott a pályakezdő óvodapedagógusok (vagyis azok, akiket „gyakornok” fokozatba sorolnak be a pedagógus-életpályamodell alapján) egy éven keresztül havi bruttó 30 ezer forintos fizetéskiegészítést kap az önkormányzattól.

Forrás: eduline.hu