A JYSK bútorbolt különösebb felhajtás nélkül egész egyszerűen nem nyit ki december 24-én – írja a Mérce.

A bútorbolt Facebook-oldalán jelent meg egy poszt, a következő szöveggel:

„Bezárunk.

Na nem végleg.

:) De december 24-én áruházaink zárva lesznek!
Fontosak vagytok számunkra, ahogyan munkatársaink is. Ezért reméljük megértitek, hogy szeretnénk ha december 24-én minden dolgozónk otthon ünnepelhetne a családjával.
December 23-ig azonban teljes karácsonyi díszben várunk Titeket áruházainkban.

Tavaly szeptemberben a Magyar Szakszervezeti Szövetség internetes közvélemény-kutatást készített, amelyen a válaszadók 96 százaléka(!) igennel válaszolt az alábbi kérdésre:

Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?

Közel 94 százalékuk pedig még azt is vállalta volna, hogy aláírásával támogatja a kezdeményezés sikerét.

A kérdés azután merült fel, hogy tavaly kormánypárti politikusok kezdeményezésére a nagypénteket (Krisztus kereszthalálának napját) munkaszüneti nappá nyilvánították – a szakszervezet kutatásából egyébként az is kiderült, hogyha az emberek maguk dönthetnének, akkor 94 százalékuk inkább december 24-ét, vagyis a szentestét nyilvánítaná munkaszüneti napnak nagypéntek helyett.

A Párbeszéd ezek után jelezte: törvénymódosító javaslatot nyújtanak be a MASZSZ támogatásával, hogy december 24-ét munkaszüneti nappá nyilváníttassák.

Szabó Tímea, a párt társelnöke akkor így fogalmazott:

A Párbeszéd szerint a munkaszüneti napok számának növelése életminőségi növekedést is jelent és egészségügyi hasznokkal jár. Egy újabb ünnepnap, egy újabb lépés lehet a négy napos munkahét felé, amely a párt szerint a robotika és a technológia fejlődésével, idővel egyébként is elkerülhetetlenné fog válni.

Messzire akkor ne jutott a dolog, ugyanis a Parlament Vállalkozásfejlesztési bizottságának fideszes többsége az egyébként a Jobbik és az MSZP által is támogatott törvényjavaslatot leszavazta.

A MASZSZ ugyan jelezte, hogy folytatják az aláírásgyűjtést a népszavazási kezdeményezéshez, amelyben a Párbeszéd mellett az MSZP és a DK is részt vett, ám végül nem sikerült a szükséges 200 ezer szignót összegyűjteniük, így a kezdeményezés elhalt.

Idén október végén viszont a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) vette elő az ötletet, nyílt levelükben azzal érveltek, hogy idén december 24-e hétfőre fog esni, a nagybevásárlásokat így a hétvégén is el lehet majd intézni,

ezen a napon pedig már úgyis csak azok mennének el a boltokba, akik valamit elfelejtettek korábban beszerezni. Épp ezért azt kérték, hogy aznap a munkaidő legyen rövidebb (vagyis még csak nem is teljes a munkaszüneti nap mellett érveltek): a törvény szerint december 24-én az üzletek 14 óráig lehetnek nyitva, e helyett a KASZ azt javasolta, hogy már 12-kor bezárhassanak a boltok.

A szakszervezet szerint azzal, hogy december 24-én 2 órával rövidebb lenne a nyitva tartás, a vásárlókat nem érné túl nagy veszteség,

cserébe viszont a kereskedelemben dolgozók és családtagjaik ennyivel több időt tölthetnének maguk is az ünnepre való készülődéssel (ehhez képest a hvg.hu-n például ama hangulatfokozó címmel jelent meg az erről szóló hír: „Idén két órával kevesebb idő jutna a karácsonyi bevásárlásra”).

A 24.hu körkérdést intézett a multikhoz a témában, amiből nagyjából az derült ki: a vásárlói igényekre hivatkozva szinte mindenhol a törvény adta lehetőségeket maximálisan kihasználva tartanak nyitva december 24-én, ár azt azért volt, aki elismerte, hogy

a kétórás rövidítés „nem oszt, nem szoroz”.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára egyébként szintén azzal érvelt, hogy a törvény szerint most sem kötelező 14 óráig nyitva lenni, illetve a „vásárló igénye a döntő”.

Funfact: a 24.hu cikkében szavazás is volt, amelyen a válaszadók döntő többsége, több mint 75 százaléka válaszolta azt, hogy ne legyenek nyitva szenteste napján a boltok.

Nagyjából egyébként itt tartunk most, az október végén felmerült kérdésről azóta sem sok szó esik.

Épp ezért álljon itt pozitív példaként a JYSK esete.
A bútorbolt (amelynek egyébként nyilván a karácsonyi időszak szintén kiemelkedő forgalmat hoz a konyhájára) különösebb felhajtás nélkül egész egyszerűen nem nyit ki december 24-én,

ráadásul azzal érvelnek, hogy szeretnék, ha a dolgozóik is otthon tudnák tölteni ezt a napot a családjuk körében.

Biztos vannak még hasonló helyek, ahol a munkavállalók pihenésére, feltöltődésére is energiát fordítanak. Manapság különösen fontos, hogy beszéljünk is ezekről a helyekről, pláne akkor, amikor a nyakunkon a rabszolgatörvény, ami bevallottan a multiknak kedvez, amikor még jobban kizsigerelhetővé és kiszolgáltatottá teszi a dolgozókat.

Forrás: Mérce