Hétfőn újra tárgyalóasztalhoz ült Kósa Lajos a szakszervezetekkel, aki egyéni képviselői indítványként nyújtotta be másfél héttel ezelőtt a „rabszolgatörvényként” elhíresült javaslatot, amely ellen az érdekképviseletek az első pillanattól egyhangúan tiltakozásba kezdtek. Az egyeztetések végén a fideszes képviselő sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, milyen módosításokkal kerül a parlamenti bizottság elé a munka törvénykönyvét módosító javaslat – írja a Mérce.

 A legfontosabb feltételeken egyáltalán nem változtat a Fidesz az eredeti javaslathoz képest:

  • A munkaidőkeretet a mostani egy évről továbbra is háromra növelnék. A szakszervezetek már korábban is megjegyezték, ez annyit tesz, hogy a teljesített túlórákat ráérnének a cégek akár csak 2,5-3 év múlva is kifizetni.
  • Marad a 12 hónapos átlagban heti 48 órára emelhető a maximális, rendes munkaidő is. Legfőképpen e miatt a pont miatt nevezték el a munkavállalói szervezetek „rabszolgatörvénynek” a készülő módosításokat.
  • Az egyetlen változás a módosítások feltételei között a túlórakeret 250-ről 400 órára emelésében történt. A 400 órás felső határ ugyanakkor megmaradt, csupán annyit kozmetikáztak az eredeti beadványon, hogy a 400 órás túlóra kizárólag akkor rendelhető el, ha a munkavállalók írásban hozzájárultak. A szakszervezetek már az egyeztetés korábbi fázisában megjegyezték, hogy a munkaviszony egyensúlyhiányos, aszimmetrikus szerkezete miatt a „hozzájárulásával” feltételt aggályosnak tartják, amely súlyos visszaélésekre vezethet.
Kósa úgy fogalmazott, a tárgyalások lezárultak, így a módosító javaslat ebben az állapotában fog a (fideszes többségű) vállalkozásfejlesztési bizottság elé kerülni a holnapi nap folyamán.

A képviselő elmondta, a változtatás az egyenetlen munkaterhelésben dolgozókat érinti.

Kósa újságírói kérdésre elmondta,

a szakszervezetek nem fogadták el a javaslatot,

a munkavállalói hozzájárulásra vonatkozó, egyetlen fontos módosítás pedig az ő javaslatuk alapján került be.

A Magyar Szakszervezeti Szövetséget a tárgyalásokon képviselő Kordás Lászlót kerestük telefonon, amint elérjük, az érdekképviseletek álláspontját is közöljük.

Forrás: Mérce

 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ