A legnagyobb, karácsonyi bevásárlási szezonban mondhatnak fel árufeltöltők a Tescónál, válaszul az áruházlánc őket érintő drasztikus átszervezési intézkedésére – értesült a Magyar Idők. Az éves bértárgyalások ma kezdődnek a cég és a szakszervezetek között, amelyek 15 százalékos emelést kérnek jövőre, és ebből jottányit sem engednek a dolgozók bizonytalan jövőképe miatt.

Az országszerte 16-17 ezer alkalmazottat foglalkoztató Tesco áruházlánc dolgozóinak több mint a felét érintő újabb vállalati döntés miatt a karácsonyi bevásárlási szezonban jó néhány, az árufeltöltői munkakörökben alkalmazott munkavállaló hagyhatja el a céget – tudta meg a Magyar Idők.

Szakszervezeti forrásból jelezték: a vállalat közlése szerint átszervezés következik az áruházakban, amelynek során az eddig külön munkaköröknek számító friss árut, szárazárut, illetve a zöldségáru-termékeket polcokra rakodó árufeltöltők feladatait összevonják, helyette egy munkakör jön létre.

A kiszolgálói feladatkörökben a szükséges állománynál jelenleg is mintegy 5-10 százalékkal kevesebb dolgozót az átalakítás után könnyebb lesz átcsoportosítani, illetve mozgósítani azon területekre, amelyek munkaerővel kevésbé ellátottak.

Eszerint az új, úgynevezett áruházi munkatársi munkakörbe kerülő dolgozóknak ezután a

napi munkavégzésük során az eddigi egy helyett mindhárom területen korlátlanul rendelkezésre kell állniuk,

és nem a jogszabályban jelenleg szabályozott, évente 44 napot megengedő átirányítás mentén látják majd el a feladatokat.

A több helyről megerősített döntés kapcsán megkérdeztük a Tesco-Globál Áruházak Zrt.-t arról, hogy a munkakörök átszervezése milyen változásokkal jár a munkavállalók számára, lapzártánkig azonban nem érkezett válasz.

 Nem a munkaadótól, hanem a dolgozóktól értesültünk erről a drasztikus lépésről, ezután telefonon azonnali tájékoztatást kértünk a cég egyik vezetőjétől

– mondta lapunknak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke. Bubenkó Csabát a Tesco képviselője úgy tájékoztatta, hogy már valóban megszületett a döntés az említett munkakörök összevonásáról, amelyről mostanáig a belső híradás is megtörtént az áruházi vezetők e-mail-rendszerében.

Mély felháborodásunkat fejeztem ki annak kapcsán, hogy erről a jelentős lépésről semmilyen előzetes egyeztetést nem folytattak velünk, és tudomásom szerint a vállalatnál működő másik szakszervezettel sem.

Mivel egyébként is kevés az áruházakban az árufeltöltő, akiknek jellemzően magas a túlóraszámuk, továbbá számottevő a fluktuáció a területen, a várhatóan nagyon erős decemberi forgalomban elbizonytalanítják az egész éves hajtásban mostanra kimerült dolgozókat – fogalmazott a munkavállalók képviselője.

Bubenkó Csaba elmondta: tagjaik azt jelezték, hogy egyes áruházakban már bejelentették a várható változást, míg

több településen hivatalosan még nem értesültek az árufeltöltők arról, hogy a jövőben módosul a megbízatásuk.

Lapunk érdeklődésére vidéki áruházakból azt is jelezték, hogy akad, ahol az illetékes vezetőket úgy utasították, hogy csak a karácsonyi roham után tájékoztathatják a dolgozókat az új struktúráról.

A szakszervezet elnöke szerint a munkaköri átszervezés az általános dolgozói várakozások szerint újabb megterhelést jelent majd a meglévő munkatársaknak, ezért – mivel más, jobban fizető láncoknál is szükség van pluszmunkaerőre –

többekben máris felmerült a kiszámíthatóság érdekében a munkahelyváltás gondolata.

Szavai szerint a multiáruházak dolgozói ma már nincsenek úgy kiszolgáltatva a munkaerőpiacon, mint korábban, viszont a nyereségorientált kereskedelmi nagyvállalatok a megfelelő számú dolgozó nélkül a felgyorsult technikai fejlesztésekkel sem tudják majd ellátni a lakosságot.

A KDFSZ elnöke kiemelte: a vállalattal ma kezdődő, 2019. évi bérekről szóló tárgyalássorozatban januártól 15 százalékos emelést követelnek a fizikai dolgozók számára, amelyhez ezúttal ragaszkodni fognak. Mint mondta, a dolgozók körében terjedő átszervezés híre csak fokozza az adventi szezon elején már egyébként is érezhető feszült légkört, amire a munkaadónak megnyugtató megoldást kell találnia.

– Két évre, meghatározva kívánjuk rögzíteni a Tescóval az elkövetkező béremelések mértékét, mert 2020-ra is hasonló mértékű fejlesztést tartunk reálisnak.

A 15 százalékos emeléssel jövőre a most jellemző, bruttó 197 ezer forintos fizetések több mint 240 ezer forintra nőnének, amelyet további dinamikus emeléssel lehet szinten tartani – mondta Bubenkó Csaba.

Szerinte az egyes munkakörökben meglévő üres álláshelyeket csak megbízható jövőkép és versenyképes fizetés ígéretével lehet feltölteni, ezért a Tesco érdekei is diktálják a hosszabb távú bérmegállapodást.

Forrás: Magyar Idők

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!