Hiába kap a psziché-ágazat egy tőkeinjekciót, pusztán a pénz már kevés: hiány van a szakemberekből és az épületek is majdnem romosak – írja a Népszava.

Uniós és hazai forrásból 15 milliárdos fejlesztés indul a pszichiátriai ellátórendszerben – hangzott el az Állami Egészségügyi Ellátó Központ konferenciáján. A beharangozott fejlesztés azonban – bár erről az állami sikerjelentésben nem esett szó – legfeljebb szépségtapasz lehet: évtizedek óta nem jutott pénz a szakma fejlesztésére, pedig az onkológiai és a keringési betegségek után a pszichiátriai kórképek okozzák a legtöbb megbetegedést.

500 ezer ember, a lakosság öt százaléka érintett valamilyen mentális betegségben.

Ráadásul a pénz sem old meg mindent: az elmúlt hét évben harmadára csökkent a közellátásban dolgozó pszichiáter szakorvosok száma, emiatt a rászorulóknak csak töredéke juthat ellátáshoz. És nincs elég gondozó, szakrendelő, kórházi ágy sem. Egy ombudsmani jelentés szerint a jogszabályokban előírt reformok lassúak, némelyik pénz híján leállt, az ellátásban dolgozó személyzet hiánya miatt mind több osztály ürül ki. Németh Attila, a Nyírő Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgató főorvosa a konferencián úgy fogalmazott:

Lehet, hogy a most érkezett forrásokból üres templomokat építenek. Lesznek ugyan szép kórtermek, de nem biztos, hogy lesz benne szakember is. Márpedig a pszichiátriai ellátás minősége személyfüggő.

A főigazgató-főorvos szavaiból kiderült, hogy csak a pénz már nem elég arra, hogy a pszichiátriai ellátás teljes körűen megújuljon, de az ellátás körülményei javulhatnak. A hazai pszichiátriák nagy többsége ugyanis ma a kórházakon belül elkülönítve, sokszor lerobbant épületben működik. Szegeden és Debrecenben is nemrég telepítették ki a pszichiátriát az egyetemi campusról a távolabbi városi kórházi épületeibe. Mindez azért is nehezítette az érintett osztályok életét, mert például a pszichiátriai betegeknél is gyakran alkalmazott MR vizsgálatra csak a campusokon van lehetőség.

A szegedi pszichiátriai telephelyen még labor sincs.

A szakma súlyos gondja az is, hogy szinte teljesen eltűntek az utánpótlás-nevelésben kulcsszerepet játszó oktató státuszú pszichiáterek az egyetemekről,

Szegeden például hét éve tudtak utoljára kinevezni tanársegédnek orvost, Debrecenben nem találnak professzort, korábban pedig egy megbízott neurológusnak kellett vezetnie egy budapesti klinikát . És vannak kórházak ahol mar hosszú ideje nincs elég orvos az ügyeletre. Legutóbb néhány napja a Népszava írt arról, hogy a Dél-pesti Centrum Kórház pszichiátriáját december végén bezárják.

A hűvösvölgyi OPNI bezárása után 241 ággyal létrehozott pszichiátrián először a 88 ágyas addiktológiai, majd a 64 ágyas krónikus osztály működését függesztették fel „átmenetileg”, végül most a maradék 69 ágyas aktív ellátóhelyet csukják be az év végén szakember hiány miatt.

A feladatok egy részét most a Nyírő Kórház veszi át

Forrás: Népszava