A magyarországi vállalatok Európai Unión (EU) kívüli országokba irányuló kivitelének értéke 2017-ben 26 milliárd euró volt, ez az export 517 ezer magyar munkahelyet tartott fenn – derült ki az Európai Bizottság (EB) kedden közzétett tanulmányából – írja a Világgazdaság.

Az elemzés szerint ezen túlmenően 224 ezer magyar munkavállaló dolgozik olyan munkahelyeken, amelyek más uniós országok EU-n kívülre irányuló exporttevékenységéhez köthetők, így

741 ezer magyar dolgozó foglalkoztatása – vagyis minden hatodik munkahely – az unió exporttevékenységének köszönhető.

Az EU-n kívüli országokba irányuló export mind Európában, mind Európán kívül egyre nagyobb jelentőséggel bír a munkahelyteremtés szempontjából. A világ más részeire irányuló uniós export 36 millió munkahelyet tart fenn Európa-szerte, ami kétharmados növekedés 2000-hez képest.

A tanulmány kiemeli, hogy

a világ más részeibe irányuló uniós export 2300 milliárd euró összegben hoz létre hozzáadott értéket az EU-ban. 2014-óta 3,5 millióval nőtt az exportnak köszönhetően létrejött munkahelyek száma.

Az ezeken a munkahelyeken dolgozó munkavállalók a gazdaság többi részében foglalkoztatott munkavállalókhoz képest

átlagosan 12 százalékkal magasabb fizetést vihetnek haza.

A közzétett adatok rámutatnak arra, hogy az export pozitív hatásai a világ más területeire is kiterjednek. Ez azért van így, mert az ellátási láncban árukat és szolgáltatásokat nyújtó cégek számára is haszonnal jár, amikor a végfelhasználó külföldön értékesíti a terméket. A világ többi részébe irányuló magyarországi kivitel például több mint 142 ezer munkahelyet működtet a többi uniós tagállamban – emelték ki.

A tanulmány arról is beszámolt, hogy a világ más országaiba irányuló uniós export csaknem 20 millió munkahelyet tart fenn az EU-n kívül. E munkahelyek száma több mint a kétszeresére nőtt 2000 óta – tették hozzá.

Forrás: Világgazdaság