November 20-án van a gyermekjogok világnapja. Az UNICEF Magyarország is csatlakozott a "Gyerekhang" kampányhoz: világszerte fordított napokat tartanak, gyermekek felnőttek munkáját próbálhatják ki.

Magyar nyelven a "Gyerekhang" fantázianevet kapta az UNICEF gyermekjogvédelmi kampánya, ezzel arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a gyermekek véleményét meg kell hallgatni, minden, őket érintő ügybe be kell őket vonni - tudta meg az InfoRádió Tausz Katalintól, a szervezet magyarországi gyermekjogi igazgatójától.

Idén a már lezajlott események egyikén a gyermekek egy egész délelőttön át állatkertben dolgoztak, segítettek beteg állatok gyógyításában.

Voltak gyereknapok különböző vállalatoknál, ahol a gyerekek kipróbálhattak különböző szakmákat

- emelte ki Tausz Katalin.

November 20-án a Parlamentbe mennek a gyerekek, állami gondozásban és családban élők együtt, és egy fiatal "nagykövet" el fogja mondani az üzenetüket.

Az UNICEF gyűjtést is szervez a gyermekjogok érvényesítéséért. 1989-ben ezen a napon írták alá az ENSZ gyermekjogi egyezményét, amely kimondja, hogy

a földkerekség minden gyerekének joga van a biztonsághoz, a tiszta ivóvízhez, az élelmiszerhez, az orvosi ellátáshoz, az egyszeri és megismételhetetlen gyerekkorhoz. Joguk van ahhoz is, hogy információt kapjanak az életüket érintő fontos kérdésekről,

elmondhassák a véleményüket, a felnőttek pedig figyeljenek rájuk.

Forrás: infostart.hu