Hiába ígérte a kormány azt, hogy a minőségibb közszolgáltatás jegyében lesz létszámleépítés a központi közigazgatásban, kapkodva hajtják végre az intézkedést – olvasható az e heti HVG-ben. Volt, aki az ügyfélkapun tudta meg, hogy már nincs rá szükség, másnak halottak napi temetőlátogatás közben szóltak, hogy kirúgták. Agg Géza, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint azért volt ilyen kaotikus a leépítés, mert olyan politikai komisszárok végezték a piszkos munkát, akik még nem láttak közelről tisztességes érdekegyeztetést.

A központi közigazgatásban 12 ezer ember dolgozik, nagyjából a tényleges munkavállalók 8–10 százalékát küldik el. A 24 ezer főt foglalkoztató háttérintézményeknél szintén körülbelül a munkavállalók 8 százalékát érinti az intézkedés.

Úgy tudni, van olyan minisztériumi osztály, ahol olyan kevés ember maradt, ami már a napi működést veszélyezteti. A hatékonyság amúgy sem borítékolható januártól: a feladat ugyanis nem lett kevesebb, sőt még nőtt is a terhelés az eljárási határidők csökkentése miatt. A meglévő munkát kellene kevesebb embernek elvégeznie. Ezt a jelek szerint a kormány sem gondolja komolyan: a létszámcsökkentés közben a Miniszterelnökségen még az utóbbi napokban is folyamatosan interjúztatták az állásra jelentkezőket.

Forrás: HVG