Korábban arról szóltak a hírek, hogy ha nagy baj van, a kukásautók kezelésére ideiglenes polgári védelmi szolgálatot rendelhetnek el – ez pedig a lakosság bevonását takarja – olvasható a HVG-ben.

Szemétkáosz van az országban, Pest és Nógrád megyében a Katasztrófavédelmet is be kellett vetni. A katasztrófavédők közleménye szerint ők október vége óta fennakadások nélkül irányítják és szervezik Pest és Nógrád megye 116 településén a hulladékszállítást, a tevékenység végzésére kötelezett cégek alkalmazottaival és eszközeivel.

A Napi.hu hétfői cikke alapján megírtuk, ha nagy baj lesz a szemétszállításban, akkor bárkit behívhatnak kukásnak, a hatályban lévő kormányrendelet szerint a közfoglalkoztatottaknak kellene a szemétszállítást elvégeztetni. Ha pedig ez sem működne, a kukásautók kezelésére ideiglenes polgári védelmi szolgálatot rendelhetnek el – ez pedig a lakosság bevonását takarja. Ez olyan esetekre vonatkozik, amikor a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség és a karitatív szervezetek sem tudják már segítség nélkül felszámolni a kialakult helyzetet. De ez még nagyon messze van, említi meg a cikk.

Ezzel kapcsolatban cáfol a Katasztrófavédelem:

Minden olyan híresztelés, amely szerint sor kerülhet a lakosság bevonására, csak pánikkeltésre alkalmas álhír.

Forrás: HVG