Még tíz napig, október 22-ig  lehet jelentkezni a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) SCIndikátor programjára. A három hónapos tudománykommunikációs tréningre természettudományos, informatikai, mérnöki, valamint matematikai területen kutató, vagy a jövőben kutatni tervező alap- és mesterszakos hallgatók, valamint doktoranduszok, fiúk és lányok egyaránt jelentkezhetnek – írja a qubit.hu.

A szárnyaikat épp csak bontogató fiatal kutatók ahhoz kapnak mankót, hogyan keltsék fel a laikusok érdeklődését a saját kutatási területeik iránt.

A történetmesélés, improvizáció, brandépítés vagy épp a videókészítés, színpadi megjelenés csínját-bínját szakemberek segítenek elsajátítani. A NaTE szervezésében idén harmadjára elstartoló SCIndikátor mentorprogramot a Szertár tudományos ismeretterjesztő csatorna alapítójával, Zsiros László Róbert vezeti. A képzésben újságíró, improvizációs színpadi előadó, illetve színpadi megjelenésre specializálódott szakember is segíti a hallgatókat.

Az ingyenes tréningen résztvevők nemcsak tanulnak, versenyeznek is.

A képzés végére a legjobb tizenkét fiatal kutató ismertetheti saját témáját közönség és szakértő zsűri előtt. A legjobbakat díjakkal is jutalmazzák. A fődíj félmillió forint, de a szakmai partnerek további nyereményekkel, például szakmai utazási és publikációs lehetőségekkel, külföldi konferenciákon való részvételi lehetőségekkel is készülnek.

Hogyan környékezz meg egy újságírót?

Mint azt a NaTE ügyvezetője, Szigeti Fanni a Qubitnak elmondta, a személyre szabott mentorálás és a csoportos tréning révén elsajátított készségeket a hallgatók pályafutásuk során számos területen kamatoztathatják. Nemcsak az újságíróknak tudják majd könnyebben elmagyarázni, mi a jelentősége a munkájuknak, hanem alkalmasint magánbefektetőket is nagyobb eséllyel nyerhetnek meg céljaik támogatására. A kommunikációs tréningen tanultakat hazai vagy külföldi állásinterjúkon is sikerrel kamatoztathatják majd, sőt, arról is tanulhatnak, mi segítheti a tudományos karrier és a családi élet összeegyeztetését.

Abban, hogy a kommunikációs készségük mennyit fejlődik, nagy szerepe van a résztvevők egyéni képességeinek, annak a kiindulási állapotnak, amellyel a programba érkeznek – mondta a programgazda. A tréning ugyanakkor Zsiros szerint nagyon gyakorlatias. Az egyik mentor, az Index tudományrovatát vezető Stöckert Gábor például tavaly sajtóközlemények iratásán és értékelésén keresztül világította meg a hallgatóknak, hogyan érdemes az újságírókat megkörnyékezni. Az egyes kommunikációs részterületeken magabiztos, de a tudományos kutatások világában kevésbé jártas szakemberek pedig épphogy a teljesen laikusokkal való kommunikációt segítenek elsajátítani.

Forrás: qubit.hu


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ