Bár a szelektív hulladékot csak jelentős késésekkel tudja csak elszállítani az FKF, a cégnél működő egyetlen szakszervezet szerint Budapesten nem rosszabb a helyzet, mint az ország többi részén, csak itt hamarabb kiderülnek a gondok – írja a napi.hu.

Nem kirívóan rossz a fővárosi szeméthelyzet az országos képhez képest, csak Budapesten sokkal gyorsabban feltűnnek a problémák

 - mondta a Napi.hu-nak Király András, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-nél (FKF) működő egyetlen szakszervezet, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) elnöke. Az FKF éppen a napokban közölte, hogy a fellépő munkaerőhiány miatt a főváros egyes részein a szelektív hulladék elszállítást késve tudják csak elvégezni.

A HVDSZ 2000 most a bértárgyalásra készül, Király András abban reménykedik, hogy november végére megszülethet a megállapodás. A munkaerőhiányra is a cégvezetéssel együtt keresik a lehetséges megoldásokat, például megegyeztek abban, hogy az FKF állásbörzéket is szervezzen.

Kiemelkedő jövedelem, évente fejlesztett munkabér, bérpótlékok, jutalmak, kimagasló cafeteria-juttatás, bejelentett munkahely, ingyenes fogászat, kedvezményes üdülés

- ezzel a reklámszöveggel igyekszik magához csábítani a munkavállalókat az FKF. A fővárosi cég oldala szerint jelenleg például hulladékrakodót, köztisztasági gépjárművezetőt, esztergályost, villanyszerelőt, hulladékválogatót és köztisztasági takarítót keresnek.

A HVDSZ 2000 elnöke szerint sokkal jobb a viszony a cégvezetéssel, mint tavaly, amikor a bértárgyalások elhúzódása és a béremelés hiánya miatt sztrájkot hirdetettek február 20-án. Ilyen helyzetről most nincs szó. Jelenleg Nagy László az FKF vezére, őt 2018. január 1-jével nevezte ki határozatlan időre Tarlós István főpolgármester. Nagy elődjének, Csontos Lászlónak egy belsőellenőri jelentés miatt kellett távoznia 2017 májusában, mivel a vizsgálat megállapította, hogy a cég tervezését és közbeszerzéseit "erős és kiszámíthatatlan politikai hatások" érik.

Az önkormányzati-állami hulladékszállítási szektor az első mélyütést a 2013-as rezsicsökkentés során kapta, amikor minden ellátónak tizedével kellett csökkentenie a díjat. A tarifa azóta se változott. Ezután a kukaszámlák beszedésére megalapították az NHKV-t, amely azonban átláthatatlanul vagy egyáltalán nem oszt vissza bevételeiből az ellátást ténylegesen végző helyi, köztulajdonú vállalkozásoknak. Ezért ezek úgy próbálnak lavírozni, hogy csökkentik a szelektív hulladékszigetek és a hulladékbegyűjtő körútjaik számát.

Forrás: napi.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!