Nagy Anikó és Kásler Miklós viszonya az utóbbi időben feszültté vált, lapunk információi szerint a miniszter már kereste államtitkára utódját, illetve többször átnyúlt a feje felett – olvasható a Népszavában.

 Beadtam lemondásomat a miniszterelnök úrnak és a köztársasági elnök úrnak, október 12-ei határidővel

- közölte Nagy Anikó. Az államtitkár hozzátette: szeretne visszatérni főigazgatóként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetbe. Mint mondta, négy hónapja alatt komoly munka folyt számos olyan területen, amely szerinte előre viszi az egészségügyet. 

Büszke vagyok arra, hogy szolgálhattam, még ha rövid, de tartalmas időre is az országot

- fogalmazott a reményei szerint hamarosan ismét gyermekgyógyászként tevékenykedő Nagy.

A jelek szerint az egészségügy csöppet sem sikertörténet.

  • Augusztus végén a Honvédkórház aneszteziológus és traumatológus szakorvosainak csaknem fele mondta fel az önkéntes túlmunka szerződését. A lépés előzménye az volt, hogy a Honvédkórház menedzsmentje júniusban megvonta az önkéntes túlmunkáért adható juttatásukat. Az érintett orvosok a júliusi fizetési jegyzékükön szembesültek azzal, hogy több tízezer forinttal kevesebbet kaptak a szokásos összegnél. A túlmunka szerződésekből való tömeges kilépés feszültséget okozott a műtéteknél, az intézmény sürgősségi ellátó helyén is, innen ekkora már az orvosok harmada távozott, a túlzott terhelésre hivatkozva. Ezt követően Zacher Gábor, a sürgősségi osztály vezetője látványoson lemondott.
  • A Népszava írta meg elsőként, hogy Edelényben kétezer forintot vagy még többet is kérhetnek attól, aki az orvos szerint indokolatlanul fordult az ügyelethez – a polgármester ezt az önkormányzat szorult helyzetével magyarázta lapunknak. Az új szabályt a képviselő testülete elfogadta, a hírre az egészségügyi kormányzat is vizsgálatot indított, mert törvényesen nem lehet pénzt kérni az ügyeleti ellátásért.
  • Szeptemberben távoznia kellett Székely Lászlónak a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből: a főorvos azonnali hatályú felmondását kapta meg egy korábbi esetre hivatkozva, amikor műtétjéhez idegen szakorvos segítségét kérte. Ellátatlanul maradt betegei és orvoskollégáinak nagy többsége azonnal tiltakozott elmozdítása ellen. Később az egészségügyi kormányzat is közbelépett, közvetítettek a két vezető között.
  • Az ajkai kórház öt intenzív terápiás szakorvosa adta be fölmondását.

Forrás: Népszava