2018 a családok éve, így a gyermeket nevelő családok támogatása áll az októberi demográfiai konzultáció középpontjában. Információnk szerint a miniszterelnök már döntött az újabb nemzeti konzultációban szereplő kérdésekről, amelyeket hamarosan nyilvánosságra is hoz a kabinet. Várhatóan újabb jelentős családpolitikai intézkedéseket jelent be a kormány a közeljövőben – olvasható a Magyar Időkben.

Az októberi nemzeti konzultáció fontos állomása lesz a demográfiai problémák megoldását célzó kormányzati politikának. A kabinet álláspontja szerint a gyermeket nevelő családokat kell támogatni, a népesedési gondokra nem a bevándorlás jelenti a megfelelő választ.

Lapunk úgy tudja, Orbán Viktor miniszterelnök már döntött a konzultáció­ban szereplő kérdésekről, amelyeket hamarosan a közvélemény is megismerhet. Az emberek véleményének összegzése után pedig újabb családpolitikai intézkedések várhatók, illetve bővülhetnek a már érvényben lévő támogatások, kedvezmények.

Kormányzati forrásból úgy tudjuk, a gyermekvállalás ösztönzését célzó lépések között felvetődött, hogy

a háromgyermekes nők életük végéig mentesek legyenek a személyijövedelemadó-fizetés alól.

Információink szerint a férfiak szerepét is vizsgálni fogják, ugyanis nagy arányban az ő döntésük befolyásolja a családtervezést, a gyermekvállalást. A korábbi intézkedésekkel egyébként már megteremtették annak lehetőségét, hogy az édesapa is gyesre, gyedre mehessen. Tavaly a 140 ezer gyedigénylőből 11 ezer volt férfi.

Gyermekük születése után továbbá az édesapák öt nap szabadságot kapnak. A kormány a társadalom alapkövének a családokat tekinti, ezért szeretne minden olyan támogatást megadni, amely előrébb hozza a gyermekvállalást.

A demográfiai helyzetet javító eddigi intézkedések sokrétűek: a kormány bevezette a családbarát adórendszert, a gyed extrát, elindította az otthonteremtési és bölcsődefejlesztési programot, valamint a munkahelyvédelmi akciót.

A családokat segíti a kabinet a gyermekek ingyenes étkeztetésével, a térítésmentes tankönyvellátással, a nagycsaládosoknak pedig gyermekenként egy-egymillió forinttal csökken a jelzáloghitelük.

Az 1980-as évek elején az első gyermek születésekor az édesanyák átlagosan 21-22 évesek voltak, ma már harmincévesen szülnek először. A kormány egyelőre csak lassítani tudta a népesség fogyását, és újabb problémát jelent, hogy 2060-ra a 65 évnél idősebbek aránya a népességen belül meghaladja majd a 30 százalékot, a szülőképes korú nők száma pedig a 2018-as 2,2 millióról 1,4 millióra csökkenhet.

Ahhoz, hogy növekedjen a gyermekvállalási kedv Magyarországon, a jelenleginél több családbarát munkahelyre, a ma még alig létező rugalmas foglalkoztatásra van szükség

– ez is iránya lehet a nemzeti konzultáció kérdéseinek.

Mint ismert, GDP-arányosan Magyarország fordítja a legtöbbet – öt százalékot – családtámogatásokra egész Európában. Míg 2010-ben a kormány 960 milliárd forintot fordított erre a célra, addig 2019-ben ez az összeg eléri majd a 2004 milliárdot. Mindez azt eredményezte, hogy a termékenységi mutató a 2010-es 1,23-ról 1,5-re nőtt, azaz 200 magyarnak 150 gyermeke születik.

Ez persze még messze van a természetes reprodukciótól, ezért további gyermekvállalást ösztönző intézkedések várhatók. A kétgyermekesek családi adókedvezményének 2016 és 2019 közötti duplázása – amely szerint jövőre már havi 40 ezer forint lesz a kétgyermekes szülőknél hagyott összeg – demográfiai szempontból is lényeges intézkedés.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy lapunknak korábban adott interjúban úgy vélte: Magyarországon sokkal többet beszélünk a demográfiai kihívásokról, mint máshol Európában.

Mások ezt a problémát ki sem mondják, ellenben betelepítéssel vagy a migráció támogatásával próbálják orvosolni. Hazánk is történelmi útelágazáshoz érkezett, amikor népvándorlás indult Európa felé, hiszen nálunk is probléma az elöregedés, a csökkenő népesség.

El kellett dönteni, hogy külső erőforrásokhoz nyúlunk vagy inkább megpróbáljuk mozgósítani a belső tartalékainkat. Az üzenet egyértelmű: számunkra a családunk a legfontosabb, és a magyar gyermekekben látjuk a jövőnket.

Erős Magyarországot szeretnénk, a kormány ezért támogatja a lehető legtöbb eszközzel a felelős gyermekvállalást.

Forrás: Magyar Idők