A korábbi évektől eltérően már közel sem tartják egyértelműnek a magyar munkavállalók, hogy a szellemi munka automatikusan magasabb fizetséget vagy elismerést jelentene, mint a fizikai – közölte saját felmérésére hivatkozva a Profession.hu állásportál.

A tapasztalatok szerint az elmúlt két év a vállalatoknál is a kékgalléros dolgozók megtartásáról szólt: egy szakmunkás átlagosan 19 százalékkal keres többet, mint egy irodai adminisztrátor. A szellemi munka elismertsége ugyanakkor továbbra is jóval magasabb, a megkérdezettek mindössze 15 százaléka gondolja úgy, hogy a fizikai munkásokat jobban megbecsülné a társadalom, harmaduk szerint viszont ebben sincs már különbség.

A fizikai munkakörök elismertségének javuló tendenciája valószínűleg annak is betudható, hogy a vállalatok 2017-ben és 2018-ban is kiemelt figyelmet szenteltek kékgalléros munkásaik megtartásának.

A Global HR 2011-es felmérésben még csak a cégeknek alig a negyede emelt fizetést a fizikai munkakörökben, míg 2017-ben már több mint fele, a munkaerő megtartása érdekében.

Az emelés az egyre magasabb fluktuáció mellett azért is indokolt, mert

a fizikai munkások több mint 90 százaléka tervezi, hogy nemcsak munkahelyet, de pályát is vált a jövőben.

A Profession.hu adatai szerint egy szakmai asszisztens, adminisztrátor, dokumentumkezelő vagy személyi asszisztens átlagosan 19 százalékkal kevesebb nettó bért kap, mint egy szakmunkás.

Forrás: Magyar Idők

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!