Az agrárvállalkozások vezetőinek és HR-szakembereknek szóló AgroHR Konferencián olyan könnyen alkalmazható megoldásokat ismertettek az előadók, amelyek szerepet játszhatnak a vállalat hatékonyságának növelésében, a megfelelő munkaerő megtalálásától kezdve a munkafolyamatok optimalizálásán át a vonzó imidzs kialakításáig - olvasható az AgroHR közleményében.

 - Alkotmányunkban is rögzített GMO-mentességünk, a fenntartható és környezettudatos mezőgazdasági termelés és az EU-n belüli kimagasló élelmiszer-biztonságunk megőrzése mellett

napjaink egyik legfontosabb kihívása az agrárszakma megbecsültségének visszaszerzése, a szakképzett, tetterős, a digitalizáció világát értő fiatal generáció bevonása ágazatunkba

 - hangsúlyozta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője

Umenhoffer Péter a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) marketingbizottságának elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, nagyon fontos a precíziós gazdálkodás és a modern technológiák ismerete az agráriumban, és a fiatalokban meg is vannak azok a készségek, amikre ezt a tudást építeni lehet.

 

Viszont nemcsak az fontos, hogy a fiatalokat mezőgazdasági pályára csábítsuk, hanem hogy ott is tartsuk őket.

Hajnal Géza, az X-SIGHT Vezetési Tanácsadó Kft. vezetője a szervezeti kultúra jelentőségéről beszélt előadásában.

A szervezeti kultúra a klasszikus értelmezés szerint a szervezet tagjai által elfogadott,

  • közös értékek,
  • normák,
  • érzések,
  • hiedelmek és szokások rendszere.

A szakember előadásából kiderült, hogy a munkavállalók teljesítménye nagy mértékben függ a szervezeti kultúrától, amelyet a vezetők alakítanak és formálnak saját mindennapi működésük révén.

Dr. Farkas Judit, munka- és szervezetpszichológus a PsyOn Üzleti Hatás Menedzsment képviseletében a munkaalkalmasság-mérésről tartott előadást. Bemutatta az alkalmasság kritériumainak módosulását:

  • korábban a terhelő tényezőkkel szembeni állóképesség volt a meghatározó,
  • jelenleg már a legfontosabb kérdés, hogy munkavállalónak alkalmas-e a jelölt. 

A XX. századi módszertanok alkalmazását a szakember szerint el kell vetni, a munkaerőhiány miatt ma már üzleti versenyelőnyt jelent a kapacitás stabilitása, így merőben új kérdésekre kell választ kapni.

Ujváry András (Exline Kompetenciafejlesztő és Tanácsadó Kft.) a munkaerő-megtartás módszereit járta körül.

Elmondta, az úgynevezett kékgalléros dolgozók esetében kiemelten fontos a közvetlen vezető irányítási stílusa.

A negatív vezetői magatartások között említette az autoriter és a magárahagyó viselkedést, mindkettő eredményezheti a dolgozók elégedetlenségét és a hatékonyság romlását.

Detrik Szimonetta (Human Behaviour Association) előadásában arról beszélt, hogyan szólítható meg a Z generáció. Előadásából kiderült, hogy a fiatal generáció merőben másként, sokkal pozitívabban ítéli meg önmagát, mint a külvilág.

A fiatal vállalkozó szerint a legnagyobb probléma a bizonytalanság a pályakezdők és az őket alkalmazó munkáltatók részéről is, ami pedig csalódottságot generál. 

Dobos-Horváth Krisztina az SAP Hungary Kft. HR vezetője a HR támogató digitális eszközöket és ezek előnyeit mutatta be. Elmondta, jelenleg már az tesz sikeressé egy vállalkozást, hogy mennyire képes a digitalizáció nyertesévé válni. 

Forrás: agrotrend.hu