A regisztrált álláskeresők között 25 ezer pályakezdő volt augusztusban. A legtöbb munkanélküli fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván – írja a Világgazdaság.

Augusztusban 251,3 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében,

ami több mint 18 ezer fős csökkenés az előző év azonos időszakához képest. Az álláskeresők között csaknem 134 ezer nő volt.

A regisztrált álláskeresők közül 107 ezren legfeljebb általános iskolát végeztek, 128 ezren középiskolát, míg csaknem 16 ezren felsőfokú tanulmányokat folytattak.

A középfokú végzettséggel rendelkezők fele szakiskolában vagy szakmunkásképzőben tanult.

Augusztusban 140 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek csaknem 48 százaléka álláskeresési ellátásban, mintegy 52 százaléka pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Az álláskeresők 44 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,4 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,7 százalékos értéket mutatott.

A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye (1,3, illetve 0,9 százalék) rendelkezett.

A regisztrált álláskeresők között 25 ezer pályakezdő volt augusztusban.

A legtöbb munkanélküli fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván,

de e két megye mellett jelentős még Hajdú-Bihar és Baranya megyében is a pályakezdő álláskeresők száma: 40 százalékuknak legfeljebb általános iskolai, 16,3 százalékuknak szakiskolai vagy szakmunkás végzettsége volt.

Több mint 66 ezer ember már több mint egy éve hiába keres állást,

azaz tartósan munkanélküli. Az egy évvel korábbi létszámhoz képest ez 6,5 százalékos csökkenést jelent.

A regisztrált álláskeresők között a szakképzetlenek (sem iskolai, sem OKJ-s szakképzettséggel nem rendelkezők) aránya 34,8 százalék volt, az országos átlagtól magasabb érték hat megyében látható. A szakképzetlen álláskeresők aránya Csongrád, Győr-Moson-Sopron megyében és a fővárosban volt a legalacsonyabb. Augusztusban 36,2 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes járási/kerületi hivatalnál.

A foglalkoztatók összesen 33,9 ezer üres álláshelyet jelentettek be augusztusban, ennek 57,9 százalékához igényeltek támogatást az NFSZ adatai szerint. A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, valamint a fővárosra koncentrálódott, e három területi egységen jelentették be az állások 34,1 százalékát.

Összességében augusztusban 141,8 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 89,6 ezer maradt betöltetlen.

Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 19,7 ezer volt, melynek 31,2 százaléka a közfoglalkoztatáshoz kötődött. A legnagyobb támogatott munkaerőigény-kínálat Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyét jellemezte.

Augusztusban az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 14,3 ezer volt. A legnagyobb nem támogatott munkaerő-kereslettel Budapest, Bács-Kiskun és Pest megye bírt. Magas volt a bejelentett állások száma Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében is. Elsősorban mechanikai gép-összeszerelőt, tehergépkocsi-vezetőt, kamionsofőrt, valamint építőipari munkást kerestek.

Forrás: Világgazdaság