A lakosság is tisztán érzékeli már, hogy a szolgáltató szektorokban sok a hiányszakma és jelentős a munkaerőhiány. A magyarok több, különböző típusú szakma esetében is nehéznek tartják a megfelelő szakemberek megtalálását. Ide tartozik a szakorvos (84%), a villanyszerelő (82%), a festő-mázoló (80%), a háztartási gép szerelő (79%) – derült ki a Cofidis Hitel Monitor országos reprezentatív kutatásának friss adataiból, olvasható a cég közleményében – írja az ado.hu.

 A mindennapok során igénybe veszünk számos szolgáltatást: legalább havonta egyszer postai ügyintézőhöz fordulunk (56%), buszvezető (52%) visz minket dolgozni, felkeressük a háziorvost (33%), levágatjuk a hajunkat a fodrásznál (31%) és felszolgálók, pultosok (27%) hozzák ki nekünk az ételt az étteremben. Ennél ritkábban, de szükségünk van ügyeink intézéséhez telefonos ügyfélszolgálatosra (16%), banki (14%) és hivatali ügyintézőre (12%). Néha szakorvoshoz (11%) is kell mennünk. Ennél még ritkábban keresünk taxisofőrt (3%) és a mesteremberekre, mint például háztartási gép szerelőre (2%), villanyszerelőre (1%) is alig-alig szorulunk rá.

Egészen másképp fest a helyzet, amikor történik valami változás vagy váratlan probléma a családban. A lakosság több mint 80 százaléka úgy érzi, hiába keresi, nem találja, vagy csak nagyon nehezen a megfelelő szaktudással rendelkező szakembert, olyan esetekben, amikor szükségünk van egy jó szakorvosra vagy otthon olyan gondok vannak a világítással, amit csak villanyszerelő tud megoldani, netán épp felújítunk, és festő-mázoló szakember kell sürgősen. Budapest és vidék relációban is érezhető némi különbség: a fővárosban élők úgy érzik, általában nehezebben jutnak hozzá bármilyen szakemberhez – olvasható a cég közleményében.

Forrás: ado.hu