Ágazati egyeztetést kér a kormánytól a közösségi közlekedés tervezett átalakításával kapcsolatban a Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete – írja a Népszava.

Horváth László elnök Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek küldött levelében azt írja: sajtóhírekből értesültek arról, hogy jelentős változások várhatók a közösségi közlekedésben. A szakszervezeti vezető emlékeztet: 2019-ben megkezdődik a közösségi közlekedés liberalizációjának folyamata. A Volánok a pályázatok kiírásakor jelenlegi járműparkjukkal még startvonalhoz sem állhatnak, miután azok átlagéletkora meghaladja a 15 évet,

nem ritka a 25-30 éves „szépkorú” autóbusz.

 A szakszervezeti vezető kitért a MÁV-Volán holding létrehozásának szándékára is, úgy látja, a két közlekedési alrendszer közös üzemeltetése nem valósítható meg, átjárás az összehangolás és a szinergia terén oldható meg. Felhívta a figyelmet arra is:

a közösségi közlekedésben hároméves, 30 százalékról szóló bérmegállapodás van érvényben, de 2019-re mindössze 5 százalék.

Szerinte az aggasztó munkaerő-helyzetre és a munkavállalói hangulatra való tekintettel kétszámjegyű bérfejlesztésre volna szükség. Bártfai-Mager Andrea augusztus elején Dávid Ilonát nevezte ki a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatójának, Fekete Antal, a cég korábbi vezetője közös megegyezéssel távozott. Dávid Ilona korábban a GYSEV Zrt., majd a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója volt.

Forrás: Népszava