A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szerint a magyar munkavállalók legnagyobb problémája az alacsony bérszint és a nehéz munkakörülmények, míg a közszférában a szintén alacsony illetményen kívül a dolgozókat megosztó életpálya modell, és a valódi érdekegyeztetés hiánya – írja a sonline.hu.

     – Rengeteg munkahelyen nem nézik a munkavállalók érdekét, gyakran a megbecsülés halvány jelét sem lehet érzékelni – emelte ki Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke. – Ennek ismeretében érthető, ha egyre többen külföldön keresnek állást.
Adódik a kérdés: érdemes Somogyban dolgozni? Márffy Lévi kaposvári bútorasztalos három hónapja egy fővárosi kisvállalkozásnál helyezkedett el. Idén végzett a kaposvári építőipari szakközépiskolában, s nem talált megfelelő munkát. Szerinte Budapesten jóval több lehetőség várja a fiatalokat, a fizetés gyakran lényegesen magasabb, mint amiről korábban Somogyban hallott, s döntő, hogy folyamatosan van munka.

   – Nem bántam meg, hogy a fővárosba költöztem – mondta. – Később Győrben szeretnék élni: a város fejlődik, közel van Ausztriához, így a külföldi munkavállalás is könnyebben megvalósítható.
Fővárosi állásinterjúra utazik a héten egy korábban vasúti kocsik takarításával foglalkozó férfi is. Hónapok óta munkanélküli, havi 50 ezer forint lakáshitele van, szinte bármilyen munkát elvállalna. Az illető szerint nem csupán a bántóan alacsony vidéki fizetések okoznak feszültséget, hanem sok cégnél a munkakörülmények is. Alig van pihenő, a napi 10-12 órás robot egy idő után felőrli az embert. Kovács János, a Munkástanácsok megyei szövetségének elnöke szerint az élet szomorú példákat produkál. Képtelen kibékülni a gondolattal, hogy somogyi fiatalok és középkorúak egy része Pesten, Székesfehérváron, Győrben, Kecskeméten vagy Ausztriában, Németországban, Angliában keres, és talál új otthont. Hangsúlyozta: megyénkben kell olyan tartós munkahelyeket biztosítani, amelyek mindenki számára megteremtik a megélhetést. Új üzemekre, valódi termelő munkára van szükség, ahol a minimálbérrel szemben tisztes bért adnak a munkavállalóknak.

   – A kisebb falvakból is megindultak külföldre a fiatalok – cáfolta Sudár Zoltán, Mezőcsokonya polgármestere a vélekedést, miszerint ez jellemzően a városok, nagyobb települések gondja. Konyhai kisegítőként, takarítóként dolgozik osztrák és német panziókban, éttermekben több mezőcsokonyai, mások kőművesként helyezkedtek el. Szinte kivétel nélkül mindenkit az anyagiak vezéreltek.

Irány a főváros vagy külföld

   Magánügy a fizetés, nem akartunk senki pénztárcájában kotorászni, ám volt, aki nyíltan beszélt arról: a fővárosban fizikai munkával nettó 150 ezer  simán összejön. Ha Somogyban dolgozna, talán néhány ezer forinttal kapna többet a minimálbérnél, feltéve, ha lenne állása.
A KSH első féléves somogyi adatai szerint az alkalmazottak bruttó 202 ezer forintot kerestek havi átlagban, négy százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A fizikai dolgozók keresete 3,7 százalékkal, 148 ezerre, a szellemieké 5,4 százalékkal, 279 ezerre emelkedett.

Forrás: sonline.hu