Egy friss felmérés szerint a kínai Y-generáció több mint fele nem tervezi a nyugdíjas éveit. Bár a fiatal generáció tagjai általában optimistán tekintenek a nyugdíjas éveik elé, sőt, várják is ezt az időszakot, azonban több mint a felük nincs felkészülve rá. Mennyire tudatosan a kínaiak, ha a nyugdíjukról van szó? - írja a Privátbankár.hu





A kínai lakosság gyors öregedésének és a nyugdíjrendszer első és második pillérére nehezedő, egyre nagyobb terhek miatt a hárompilléres nyugdíjrendszer kialakítása idén felgyorsult: a közelmúltban megkapta a működési engedélyét az első 14, kimondottan nyugdíj-előtakarékossági célból létrehozott befektetési alap.

A Fidelity International és az Ant Fortune első China Retirement Readiness felmérését 28 ezren töltötték ki, így Kínában ez az egyik legnagyobb kutatás a témában. A kutatásból kiderült, hogy létrejött a magánnyugdíjpénztárak rendszere és bevezetésre kerültek a különböző termékek, ám arra is fény derült, hogy az emberek nem sokat tudnak a nyugdíj fogalmáról, így égető szükség lenne a befektetők megfelelő tájékoztatására, mert ez tenné lehetővé a kínai nyugdíjrendszer harmadik pillérének egészséges fejlődését.

Nincsenek pénzügyi tervek

A kutatás eredményei szerint a kínai Y-generáció tagjai (18-34 év közötti személy) 57 éves koruk környékén terveznek nyugdíjba vonulni, és túlnyomórészt pozitív várakozással néznek életük e szakasza elé. Ezzel együtt a kínai Y-generáció tagjainak mindössze 44 százaléka folytat nyugdíj-előtakarékoskodást. Azok, akik még nem tesznek félre a nyugdíjas éveikre, átlagosan 40 éves korukban tervezik ezt megkezdeni, vagyis az általuk ideálisnak tartott nyugdíjkor elérése előtt csupán 17 évük marad majd arra, hogy félretegyenek.

Az eredmények szerint a kínai Y-generáció tagjai havonta kb. 1339 RMB (kb. 196 dollár) összeget tesznek félre. A megtakarítások fő gátját a válaszok szerint a tőkehiány jelenti.

Az Y-generáció nem számolt utána

A kínai Y-generáció tagjai úgy számolnak, hogy a kényelmes nyugdíjas élethez legalább 1,63 millió RMB (kb. 240 ezer dollár) összegre lesz szükségük. A jelenlegi megtakarítási szintek és betéti kamatlábak alapján kb. 59 évig tartana, hogy céljukat befektetés nélkül megvalósíthassák.

Kevesen látják, hogy milyen nagy jelentősége van a befektetéseknek a nyugdíj-előtakarékossági céljaik elérésében. A kínai Y-generáció tagjainak több mint a fele úgy válaszolt, hogy nyugdíjasként egyszerűen a készpénz-megtakarításaira és az állami nyugdíjból származó jövedelemre számít majd.

A kínai Y-generáció a hatékony nyugdíj-előtakarékossági stratégiák kapcsán sem túl tájékozott Nyugdíj-előtakarékossági termékek vásárlásakor kevesebb, mint egyharmaduk tartja fontosnak a hosszú távú hozamot. A kérdőívet kitöltő, nem Y-generációs válaszadók körében is jellemző volt, hogy erősen támaszkodnak majd az állami nyugdíjra és a készpénzes megtakarításaikra, és hogy nem sokat tudnak a nyugdíj-előtakarékossági stratégiákról, ami szintén azt bizonyítja, hogy nagy szükség lenne javítani az ország lakosságának pénzügyi műveltségét, hogy a nyugdíjba vonulók valóban készen álljanak életüknek erre a szakaszára.

Forrás: Privátbankár.hu