A 24 éves Farah Alhajeh egy fordítói munkára jelentkezett, amikor vallási okok miatt megtagadta, hogy kezet fogjon az őt interjúztató férfival. Kézfogás helyett a kezét a szívére tette és meghajolt - írja a 24.hu.



A svéd munkaügyi bíróság most kimondta, hogy a cég diszkriminatív volt, amikor a kézfogás elmaradása után lezárták az interjút, ezért 1,2 millió forintnyi svéd koronát kell fizetniük kárpótlásként.

A kézfogás kérdése azért is bonyolult ügy, mert sok muszlim megtagadja, hogy fizikailag érintkezzen a másik nem képviselőivel, de a kézfogás Európában nem csak hagyomány, hanem a cégeknél is ki van kötve, hogy senkit nem lehet a vallása miatt másképp kezelni.

A bíróság figyelembe vette a munkáltató érdekeit, a jelentkező állampolgár testi integritásához való jogait és a vallásszabadság védelmét is. A cég azzal védekezett, hogy nőket sem kezelhetnek másképp, mint férfiakat, ezért kötelezték a 24 éves nőt a kézfogásra.

A nemek közötti fizikai érintkezés tilalma nem csak a muszlimoknál létezik, emlékezhetünk arra az esetre, amikor Lamperth Mónika belügyminiszter nyújtott kezet orthodox zsidó férfiaknak a Szigeten.

Forrás: 24.hu