Háromezer embert ígért a kormány, de csak a fele állt szolgálatba, és közben igen nagy lett az elvándorlás is. Jelenleg is toboroznak fiatalokat a határ őrizetére – írja a Népszava.

 Feltölthetetlennek tűnik a határvadászok állománya azzal a toborzó kampánnyal, amelyet éppen két éve indítottak. A helyzetről sokat elárul az:

a januári adatok szerint a tervezett 3 ezer helyett még 1500 újonc sem állt szolgálatba, az aktuális adatokat pedig már el sem árulta az ORFK.

 A Vasárnapi Hírek információi szerint ráadásul olyan mértékű az elvándorlás ezen a területen is, hogy hiába van túl már a tizenegyedik képzési ütemen is a rendőrség, még mindig folytatni kell a toborzó akciót. A kabinet 2016. augusztus 10-én döntött arról, hogy a határőrizet megerősítése érdekében 3 ezer új rendőrrel növeli a határvadász századokban szolgálók létszámát, és akkor kormánypárti politikusok még azt közölték: három hónapon belül feltöltik az állományt.

Ehhez képest tavaly őszre, azaz több mint egy év elteltével 3666-an adtak be pályázatot, és közülük – a sikeres alkalmassági vizsgát követően – 1422-en kerültek a Készenléti Rendőrség állományába, akikből 1132-en szereztek úgynevezett őr-járőrtárs szakképesítést és álltak szolgálatba. Azaz alig több mint a létszám harmada lett meg a toborzással – derült ki akkor a szocialista Harangozó Tamás írásbeli kérdésére küldött belügyminiszteri válaszból.

 Idén januárra sem javult sokat a helyzet. Az ORFK akkor azt közölte, hogy 3884-en adtak be pályázatot és 1478-an vettek részt a képzésben. Bár sokakat áthelyeztek más területekről a határvadászokhoz, közben

egyre erőteljesebb lett a fluktuáció.

Arról azonban a rendőrség nem közölt adatokat, hogy hány határvadász hagyta el az elmúlt két éveben a pályát. A napokban az RTL klub számolt be arról, hogy leszerelt a rendőrségtől a határvadász képzések egyik reklámarca, aki egykor rövid videóban népszerűsítette a rendőri munkát.

 A rendőrség a héten a honlapján számolt be arról, hogy újabb határvadászok álltak szolgálatba, egészen pontosan 124-en, és jelenleg további 58-an vesznek részt képzésen. A rendőrség ugyanakkor azt is jelezte: „a fluktuációra tekintettel a toborzást tovább folytatjuk”.

Forrás: Népszava