A szívrohammal kórházba kerülő nőknek nagyobb esélye van a túlélésre, ha kezelőorvosuk nő - derül ki egy amerikai tanulmányból – írja a 24.hu.

A Harvard Egyetem kutatása több mint 500 ezer beteg adatain alapul, akiket szívinfarktussal (akut miokardiális infarktussal – AMI) vettek fel a kórházak sürgősségi osztályára Floridában 1991 és 2010 között. A vizsgálat megállapítása pedig: a beavatkozás sikerére hatással van, hogy a pácienst azonos vagy ellenkező nemű orvos kezeli. Pontosabban:

ha orvosnők kezeltek női betegeket, „annak jelentős és pozitív hatása volt” a túlélésre.

A szívinfarktussal a sürgősségi osztályra érkező és női kezelőorvoshoz kerülő női páciensek körében 5,4 százalékkal kisebb a halálozási arány az átlagnál – idézi a tanulmányt az MTI.

Több nő hal meg

Korábbi vizsgálatok arra világítottak rá, hogy a nők nagyobb eséllyel halnak meg szívrohamban, mint a férfiak. Néhány szakértő szerint ennek az lehet az oka, hogy a nőknél a tünetek mások lehetnek, mint a férfiaknál, vagy

hajlamosabbak késleltetni a kezelést, sokkal inkább, mint a férfiak.

A Harvard Egyetem tanulmánya most új magyarázattal szolgál a szívrohamok halálozási arányában jelentkező nemi egyenlőtlenségekre. A legtöbb orvos férfi, a férfi orvosoknak pedig úgy tűnik, gondot okozhat a női betegek kezelése. A kutatók szerint minél több nőt kezelt egy orvos karrierje során, annál kisebb az esélye, hogy meghalnak a női betegei.

Több női orvos kellene

Ugyanakkor ez a 22-es csapdája, mivel az összefüggés azt feltételezi, hogy bizonyos számú nőnek meg kell halnia ahhoz, hogy az orvos tanulhasson a hibáiból. A halálos esetek számának csökkenése „a korábbi női betegek számlájára következik be” – áll a tanulmányban.

Mivel az orvosok többsége férfi, nem lehetséges a női páciensekhez minden esetben női orvos társítása. A megoldás egyszerű a kutatók szerint: több női orvosra van szükség a sürgősségi osztályokon. Tekintve a férfi orvosok munkahelyi tanulásának költségét, hatékonyabb lehet a női orvosok jelenlétének növelése – állapítják meg a szerzők.

Forrás: 24.hu


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ