Több friss diplomás orvos sem tudott rezidensképzésre jelentkezni a létszámstop miatt. Ennek valószínűleg egy adminisztratív baki az oka a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke szerint. A hvg.hu-nak nyilatkozó doktor is a létszám-stop miatt nem tudta elkezdeni a képzést. Az Orvosi Kamara szerint viszont: nincs ilyen probléma. Az elnök azt mondja, hogy az uborkaszezon miatt ír erről az internetes portál.

Egyre több rezidens szeretne munkába állni Magyarországon, kár lenne ezt egy adminisztrációs bakival elrontani már a legelején

mondja Dénes Tamás, a rezidensszövetség elnöke.

A hvg-nek nyilatkozta a napokban egy frissen diplomázott orvos, hogy létszámstop van a rezidensek esetében is. Ezért a szakszervezet elnöke is utána érdeklődött, az orvostanhallgatók zárt fórumain pedig többen is jelentkeztek nála azzal a problémával, hogy nem tudnak belépni a rezidensképzési rendszerbe.

Rezidens egyébként az lehet, aki elvégzi az orvosi egyetemet - viszont annak, hogy munkába is álljon, az a feltétele, hogy belép a szakképzésbe. A rezidenseket viszont az állam foglalkoztatja - ezért lehet érvényben náluk is a létszámstop.

László Imre szerint nagyon komoly hiba, hogy június 20-a, azaz a létszámstop bevezetése óta nem tudták orvosolni ezt az idézem,

minősíthetetlen adminisztratív bakit. Bár szerinte többször is előfordult az utóbbi időben, hogy körültekintés nélkül születtek jogszabályok.

Most az a gond, hogy a létszámstop vonatkozik az egészségügyre, ahol gyakorlatilag minden szakma hiányszakmának minősül, ahol nővérek lassan csak mutatóban lesznek

– mondta a DK egészségügyi szakpolitikusa.

Az Orvosi Kamara elnöke, Éger István az ATV Híradónak azt mondta, nem nyilatkozik az ügyben, mivel szerinte a történet alaptalan, az uborkaszezon miatt írhatta meg a portál.

Forrás: ATV

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!