A Magyar Közlöny legújabb számában megjelent a hajléktalanok közterületről való elüldözéséről szóló kormányhatározat – írja a HVG.

Az  életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértéséről szóló rész szerint aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik, az szabálysértést követ el.

Mellőzni kell a szabálysértési eljárás megindítását és helyszíni figyelmeztetést kell alkalmazni, ha az elkövető a rendőr felszólítására az elkövetés helyét elhagyja, vagy az elkövető a jelenlévő hatóság vagy más szerv vagy szervezet felajánlott segítségét elfogadva együttműködik a hajléktalan személyek részére fenntartott ellátások igénybevétele érdekében.

Azt is írják, hogy akit 90 napon belül 3 alkalommal a  szabálysértés elkövetése miatt a  helyszínen figyelmeztettek, azzal szemben az újabb elkövetéskor a szabálysértési eljárás megindítása nem mellőzhető.

Életvitelszerű tartózkodásnak tekinthető minden olyan magatartás, amely alapján megállapítható, hogy a  közterületen való életvitelszerű tartózkodás a  lakó- és tartózkodási hely, valamint egyéb szállásra való visszatérés szándéka nélkül, a  közterületen való huzamos tartózkodás érdekében valósul meg, és a  közterületen való tartózkodás körülményeiből, vagy a  magatartásból arra lehet következtetni, hogy a  jellemzően lakóhelyül szolgáló közterületen végzett tevékenységet – így különösen alvás, tisztálkodás, étkezés, öltözködés, állattartás – az elkövető a közterületen rövid időnként visszatérően és rendszeresen végzi.

Szabálysértés miatt pénzbírság nem szabható ki, az elkövetésén tetten ért személlyel szemben helyszíni bírság kiszabásának nincs helye.

A határozat szerint a  bíróság elé állítás érdekében a szabálysértés elkövetőjét a  rendőrségre elő kell állítani, meg kell hallgatni és szabálysértési őrizetbe kell venni. A rendőrség a szabálysértési őrizet ideje alatt gondoskodik az elkövető tisztálkodásáról és tiszta ruhával történő ellátásáról.

Ha a meghallgatás során az elkövető úgy nyilatkozik, hogy a közérdekű munka végzését vállalja, akkor az előkészítő eljárást lefolytató szerv a szabálysértési őrizet ideje alatt intézkedik a foglalkoztathatósági szakvélemény beszerzése iránt. Ha az elkövető a közérdekű munka elvégzését nem vállalja, elzárás szabható ki. Ha a bíróság elzárás büntetést szab ki, ennek azonnali foganatba vételét rendeli el. A kiszabott közérdekű munka végrehajtására az  elkövetés helye szerinti településen kerül sor.

Ha az eljárás alá vont személyt a szabálysértés elkövetésének időpontját megelőző hat hónapon belül már két ízben jogerősen felelősségre vonták szabálysértés elkövetése miatt, az ismételten elkövetett szabálysértés miatt közérdekű munka nem szabható ki, valamint figyelmeztetés intézkedés nem alkalmazható - írták.

A törvény október 15-én lép hatályba.

Forrás: HVG

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!