A www.employeeownedamerica.com címen egy új fontos weboldal (Employee-Owned America – Alkalmazotti-Tulajdonú Amerika) érhetõ el, amely bemutatja a munkavállalói tulajdonlás alapvonásait, továbbá hírekrõl, eseményekrõl és friss ötletekrõl tudósít.

Az Employee-Owned America rendszeresen ad híreket és meggyõzõ történeteket mond el a dolgozói tulajdonú vállalatokról, továbbá gondolatébresztõ írásokat közöl a jogszabályalkotástól kezdve olyan gondolatkísérletekig, mint:

Mi lenne, ha a Walmart munkavállalói tulajdonban lenne? Hogyan fér össze a vállalatfelvásárlás a munkavállalói tulajdonnal? Hogyan lehetne még több ESOP-os (MRP, azaz Munkavállalói Résztulajdonosi Program) céget létrehozni?...   

Sajtófigyelõ

2018. júniusi válogatásunk 33 figyelemre méltó cikkrõl ad hírt 9 országból: Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Japán, Kenya, Lengyelország, Egyesült Királyság, USA.

Franciaország: Az új "PACTE Törvény" új ösztönzõket kapcsol a munkavállalói tulajdonláshoz. Bõvülnek a munkavállalói részvénytulajdonosokat képviselõ igazgatók jogosítványai az igazgatósági testületekben. Új alkalmazotti részvényprogramok indulnak a Sanofi, a Danone, a Renault, az Amundi, a Sopra Steria cégeknél.

Németország: Észak-Rajna-Vesztfália kormánya adózási ösztönzõkkel kívánja sokkal vonzóbbá tenni a munkavállalói részvételt az induló vállalkozások számára.

Írország: Az ír kormányt sürgetik, hogy javítsa a részvényopcióhoz juttatás lehetõségét az induló vállalkozások számára.

Olaszország: Azzal a kihívással néz szembe, hogy újraindítsa a munkavállalói tulajdonhoz juttatást.

Japán: A japán vállalkozások a részvényopciók helyett egyre inkább elõnyben részesítik az idõkorlátos részvények juttatását.

Kenya: A Kenya Airways 12 millió euró értékben bocsát ki részvényeket a személyzete számára ingyenes juttatásként, visszaállítva ezzel korábban felfüggesztett munkavállalói részvénytulajdonosi programját.

Lengyelország: Morawiecki miniszterelnök nyilatkozata: "A munkavállalói részvénytulajdont a felelõs fejlesztés stratégiánk egyik kulcsprojektjeként kell elismerni."

Egyesült Királyság: Számos további cég kötelezte el magát az Employee Trust Scheme (azaz a vagyonkezelõ útján történõ munkavállalói tulajdonjuttatás) mellett. A „The Ownership Dividend" jelentés felszólítja a brit kormányt, hogy felelõs minisztert nevezzen ki a munkavállalói részvénytulajdon elõmozdításáért a Brexit utáni termelékenységnövelés érdekében.

USA: Számos további cég értékesített tulajdonrészt ESOP-ok számára (azaz MRP - Munkavállalói Résztulajdonosi Program keretében).

A teljes sajtófigyelõ itt olvasható.

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!