Tucatnyi somogyi településen keresnek óvónőt a nyáron. Van olyan község, ahol szabadságra sem tud menni az óvodavezető, mert hiányzik a beosztottja. Máshol viszont óvodát építenek, és bíznak abban, hogy legyőzhető az óvónőhiány – írja a sonline.hu.

Hónapok óta keresnek óvónőt a mikei Mesevár Óvodába. Jelenleg az óvodavezető egyedül lát el húsz helybeli kisgyermeket, és félő, hogy szabadságra sem tud menni emiatt. Szeptemberre szeretnének egy új munkatársat felvenni. A mikei óvodába járnak a visnyeszéplaki és a kőkúti gyerekek is. Az óvoda vezetője, Hardiné Csutorás Györgyi 1979 óta van a pályán.

– Nincsenek könnyű helyzetben a kis óvodák, mert ott több a munka és a feladat, ami az óvoda dolgozóira hárul – mondta a mikei óvodavezetőnő. – Azt tapasztalom, hogy nehezen jönnek el dolgozni az óvónők a kistelepülésekre. Azt mondják, távol lennének a várostól, félnek az ingázástól. S talán attól is tartanak, hogy a falusi gyerekek nehezebben kezelhetők, pedig ennek az ellenkezője igaz. A családias légkör, a szülőkkel kialakított közvetlen, baráti viszony mind előnyére válik annak, aki egy kis óvodában dolgozik. Ezt bízvást elmondhatom, hiszen jómagam egy nagy óvodában is dolgoztam már.

Gigében szeptemberben nyit a helyi óvoda, egy önkormányzati épületet újítottak fel ehhez önerőből, a Belügyminisztérium segítségével. Már 26 kisgyermek felvételt nyert az új Gerlefészek Óvodába. Sikerült óvodavezetőt találniuk, ami az új intézmény bejegyzésének a feltétele volt. Az óvodavezető 40 kilométerről jár át majd Gigére a nagyatádi járásból. Egy második óvónő állására azonban még csak most fogják kiírni a pályázatot, tudtuk meg Bálint Ildikótól, Gige polgármesterétől.

Ha valaki az internetes álláskereső oldalakat szemlézi, csak a legnagyobbon 13 somogyi településsel találkozhat, ahol óvópedagógust, illetve óvodavezetőt keresnek. Néhol egyszerre két óvónő jelentkezését is várják. Felsorolni is nehéz azokat a településeket, ahol az elmúlt hetekben óvónői állást hirdettek: Mike, Görgeteg, Ötvöskónyi, Somogyfajsz, Taszár, Karád, Somogyszentpál, Kadarkút, Nikla, Mesztegnyő, Balatonszabadi, Somogyjád, Lengyeltóti. A legkorábbi hirdetés május végi, a legfrissebb július eleji.

Az eduline.hu adatai szerint 760 álláshirdetésen keresnek óvónőket az országban. Többnyire vidéken, mert jobban sújtja az óvónők hiánya a kistelepüléseket. A másik probléma, hogy

a szakma elöregszik, vélik a szakértők, az átlagéletkor 55 év körüli. Pályakezdőkből nem lenne hiány, de gyakori, hogy a fiatalok külföldön próbálnak szerencsét, és ott gyermekfelügyelőként, bébiszitterként keresik meg a kenyerüket.

Lakást és támogatást kínálnak

A legtöbb településen lakhatási támogatással vagy lakással kötnék helyhez az óvónőket.

Annak ellenére látszólag kevés a pályakezdő óvodapedagógus, hogy a képzés évről évre a legnépszerűbb szakok közé kerül a felvételin, az idén például 4691-en jelölték meg a felsőoktatási jelentkezési lapon az eduline.hu adatai szerint. 2017-ben összesen 1379-en tettek záróvizsgát óvodapedagógusként, és közben az országban 904-en mentek nyugdíjba. A pálya tehát vonzó, és egyre többen végeznek óvőnőként, annak ellenére, hogy nem magas a fizetés. A pályakezdő óvodapedagógusok három évig nem léphetnek tovább a gyakornoki kategóriából, ez pedig azt jelenti, hogy csak az illetményalapot, egészen pontosan bruttó 182 700 forintos fizetést kapnak.

Forrás: sonline.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!