Utánajártunk, mit dolgoznak legszívesebben a fiatalok, illetve miből van munkaerőhiány az idei szezonban – írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

 A nyári szünidővel együtt beindult a nyári diákmunkaszezon is. Bár sokan egész évben hajtják az igát tanulmányaik mellett, a legtöbben mégis ilyenkor vállalnak munkát. Az ok változó:

valaki zsebpénzt akar a bulizáshoz, nyaraláshoz, fesztiválozáshoz, más félreteszi későbbre, de olyanok is vannak, akik saját megélhetésükért vagy családjuk kisegítéséért dolgoznak.

Ma már egész sok választási lehetőségük van a tanulóknak: a legegyszerűbb, semmilyen tapasztalatot vagy tudást nem igénylő munkák mellett olyan helyekre is jelentkezhetnek, amelyekhez nyelvtudásukat, adott területen való tájékozottságukat, folyamatban lévő tanulmányaikat, eddig megszerzett szakmai tapasztalataikat, vagy a pozícióhoz szükséges tanfolyamon elsajátított tudásukat kamatoztathatják munkájuk során.

Természetesen mindenki a számára lehető legkedvezőbb pozíciókat igyekszik megszerezni, ahhoz azonban, hogy válogatni lehessen, időben el kell kezdeni a keresgélést. Ma már a legtöbben diákszövetkezeteken keresztül jutnak nyári munkához, amelyeknél már a nyári szünet előtt megkezdődik a jelentkezési időszak.

Már május végén, az iskolaidő végezte előtt hatalmas az érdeklődés, hogy a legjobb nyári munkákat megszerezzék a diákok. Az első nyári hetekben hatalmas tömegek kezdenek érdeklődni a különböző diákmunkák iránt, szó szerint az utcán szokott állni a több méteres sor. A diákok között szinte harc van a legjobb munkákért, ezért mindig tanácsoljuk, hogy érdemes előre gondolkodni és már akár május végén jelentkezni

– nyilatkozta portálunknak Pataki Zoltán, az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet elnöke.

Mint elmondta, a nyári diákmunkában júniusban és júliusban van a főszezon, majd augusztus utolsó két hetében érezhető egy hanyatlás, főleg a 18 év alattiak körében, mert sokan már az iskolára készülnek, kiélvezik az utolsó pár szabad hetet.

Az iskolaszövetekhez nyáron a legnagyobb létszámban a 16-17 éves középiskolások jelentkeznek, de mivel már egyre több munkahelyen előírják a 18 éves életkort, a kiskorúak lehetőségei korlátozottak. Ők főként könnyű fizikai munkát vállalnak, de egyre többen próbálnak irodákban is elhelyezkedni.

De melyek a legnépszerűbb munkák idén nyáron a fiatalok körében?

Több budapesti, valamint vidéki diákszövetkezet megkérdezésével jártunk utána, milyen pozíciókért megy a harc ebben a szezonban. Ezek alapján kiderült, hogy most főleg

a call centeres, a mozis és a rendezvényes munkák a menők, de sokan szeretnének irodai asszisztensként és bolti kisegítőként elhelyezkedni.

Sok lehetőség áll rendelkezésre ezeken a területeken, ám mindenkinél meghatározó a bér, illetve a munkahely végzésének közelsége is.

Ezzel szemben vannak olyan területek, amelyekre

egyre nehezebb munkaerőt találni, ilyen például a vendéglátóipar vagy a turizmus, de a nehéz fizikai, illetve a szakképzettséget igénylő fizikai munkák sem kelendőek a diákok körében.

Meglepő módon már a gyorséttermi álláslehetőségek sem vonzzák a fiatalokat, pedig korábban sorban álltak a jelentkezők ezekre a pozíciókra.

További probléma, hogy

a diákmunkások már egyre kevésbé terhelhetőek, hamar feladják még a legkönnyebbnek számító fizikai munkákat is.

Hiába jelentkeznek sokan például csomagolásra, válogatásra, vagy egyéb gyári munkára, rövid időn belül már fel is mondanak, az új munkaerőkkel pedig ugyanez történik előbb-utóbb. De ezért nem találnak diákokat a vendéglátósok sem, ami főleg a Balatonon jelent komoly problémát. A vidéki diákszövetkezeteknél a mezőgazdasági munkáknál is gyorsan lemorzsolódnak a tanulók. Míg a szezont akár több százan is megkezdik, egy hónap múlva már csak körülbelül feleannyian dolgoznak a földeken. Sok más, magasabb kompetenciát igénylő pozíciókra pedig azért nincs elég munkaerő, mert csak a jelentkezők egy része felel meg a feltételeknek.

Összességében elmondható, hogy

szinte minden terület küzd a munkaerőhiánnyal.

Ezt bizonyítja az is, hogy egyre több vállalat keres diákmunkásokat a munkaerő kivándorlás miatt. Nyáron viszont egyelőre még nem kritikus a helyzet - az ország legnagyobb iskolaszövetkezete, a Meló-Diák szerint ugyanis az év ezen szakaszában elegendő munkaerőt lehet biztosítani.

„Szerencsére továbbra is jellemző, hogy ebben az 1-2 hónapban azért még mindig inkább diákból van több, mint pozícióból. Ellenben az év túlnyomó többségében szembesülünk ezzel a problémával” – mondta érdeklődésünkre Majzik Nándor cégvezető.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!