A celldömölki kórházban nincs aneszteziológus, az elérhető szakemberek a 45 kilométernyire fekvő Szombathelyről érkeznek, de csak hét közben. Hétvégén még ők sem dolgoznak a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház helyi telephelyén. A kórház vezetése most úgy döntött, hogy péntek estétől hétfő reggelig a szüléseket a félórányira lévő megyeszékhelyre irányítják. Hétvégén viszont mindössze egy mentőautója van az intézménynek, amely nem csak Szombathelyre megy, további 30 településen is szolgálatot teljesít. Celldömölkön nem ez az egyetlen egészségüggyel kapcsolatos probléma – a lakosok saját zsebből próbálják megvenni a város egyetlen köztéri defibrillátorát – tudta meg a zoom.hu.

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház celldömölki telephelyén június 20-tól bizonytalan ideig szünetel a szülészeti-nőgyógyászati osztály működése péntek délután 4 óra és hétfő délelőtt 8 óra között, a szüléseket pedig körülbelül 45 kilométerrel arrébb, Szombathelyen vezetik le – többek közt ez derül ki abból a június 18-i levélből, amelyet a kórház egyes dolgozói kaptak meg e-mailben.

Hétfőtől péntekig ugyan működik az aneszteziológiai és neonathalógiai (újszülött gyógyászati) ellátás, de azokat a szombathelyi osztályokról érkező orvosok végzik el Celldömölkön, a Kemenesaljai Egyesített Kórházban.

Az intézmény egyik alkalmazottja a Zoom.hu-nak is megküldte a levelet, személyazonosságát és munkakörét természetesen nem fedjük fel.

Ez szerepelt az üzenetben:

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Celldömölki telephelyén az aktív szülészeti-nőgyógyászati osztály működéséről

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Celldömölki telephelyén az aktív szülészeti-nőgyógyászati osztály működésével kapcsolatban a következőket rendelem el:
– 2018. június 20-tól visszavonásig péntek 16.00 óra és hétfő 08.00 óra között a szülések Szombathelyen történnek.
– Az osztály orvosi ügyelete és az ápolási ellátás változatlan formában működik a hétvégén is.
– Hétfőtől péntekig az aneszteziológiai és a neonathologiai ellátást a szombathelyi osztályok orvosai biztosítják. A beosztásért az adott osztály osztályvezető főorvosa (Dr. Schaffer Éva és Dr. Csákváry Violetta) felel.
– A betegek megfelelő irányításáért a Celldömölki Szülészeti osztály osztályvezető főorvosa felel.
– A helyzetet szeptemberben a kórház vezetése újra értékeli.

Szombathely, 2018. június 18. Dr. Nagy Lajos főigazgató

Kerestük az intézmény főigazgatóját, Dr. Nagy Lajost, hogy megtudjuk, miért kellett más városba irányítani a szüléseket, miért Szombathelyről mennek orvosok Celldömölkre, és mi az a helyzet, amit szeptemberben újra kell értékelni. A főigazgató azonban

amint meghallotta, miért hívjuk, azt mondta, nem tud beszélni és letette a telefont.

Később, arra hivatkozva, hogy ő már nyilatkozott a sajtónak, újra visszautasította a válaszadást.

Egy, neve elhallgatását kérő dolgozó azonban nyilatkozott lapunknak.

„Hétköznap még leküldenek egy aneszteziológust Szombathelyről, hétvégén már nem tudnak.

Ezért döntöttek úgy, hogy péntek délutántól hétfő reggelig, ha olyan az eset, fel kell vinni a pácienst Szombathelyre szülni. Tavaly még volt egy aneszteziológusunk Celldömölkön, ő 365 napból 365 napot ügyelt egy évben, mindennap bebiciklizett hozzánk. Már nyugdíjba ment, az egészségügyi állapota is leromlott” – nyilatkozta az intézmény alkalmazottja, aki elmondta azt is, hogy a mentős kollégáknak nem csak Szombathelyre kell menniük, van még 30 település, ahova hívhatják őket, ha sürgős eset adódik.

„Napközben 12 órára még van két kocsi,

éjszakára és hétvégére azonban csak egy mentőautó áll rendelkezésre a városban.

Ezzel a mentőautóval kell bejárni a környéket. Több mint 30 település, körülbelül 50 ezer ember függ a mentőtől. Nyáron többen nyaralnak itt, jönnek a turisták, főszezon van, bálok, falunapok érik egymást, a fürdők tele vannak…” – tette hozzá. A falunapok, bálok pedig általában hétvégén vannak, amikor csak egy kocsi van. A mentősöknek átlagban havi 10 ezer kilométert kell megtenniük, ez körülbelül 150-160 esetet jelent.

Ha még az az egy kocsi elég is lenne, akkor is kell vagy félóra, hogy egy vajúdó nőt Szombathelyre vigyenek. És ez még csak az odaút, a páciensért még ki kell érni, Szombathely felé pedig bármi lehet, baleset, útakadály és az időjárás is közbeszólhat. A kocsikban nincs mentőtiszt, mentő- vagy szülészorvos, így egy komplikáltabb szülést nem is lehetne levezetni az autóban.

A Celldömölkön nem csak ez az egyetlen egészségüggyel kapcsolatos probléma:

a város közterein nincs egyetlen félautomata defibrillátor sem.

Van egy több ezer főt számláló Facebook-csoport a celldömölki Kemenesaljai Egyesített Kórház megmentésére. A tagok főleg celldömölki és kemenesaljai lakosok, de van néhány kórházi alkalmazott is közöttük.

A csoporttagok gyűjtésbe kezdtek, hogy saját pénzükből megvegyék a defibrillátort, eddig 250 ezer forint gyűlt össze és még körülbelül ennyi kellene.

„Az egymilliárd forintos SZTK folyosóján sincs kitéve egy sem. Ami az ambulancián van, ahhoz szakorvos kell, azt nem tudja más kezelni. Mondani sem kell, mennyit segítene egy félautomata deifibrillátor például egy szívrohamos betegnek…” – mondta a kórház dolgozója.

A jövő:

Ahogy a levélben is szerepel, az aneszteziológus-hiány miatt fellépő problémákat legelőbb szeptemberben értékeli a kórház vezetése.

Forrás: zoom.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!