A miskolci közösségi közlekedési szakszervezetek engedtek korábbi bérkövetelésükből, ám a munkáltató azt sem akarja kifizetni, ezért szerdára tiltakozó demonstrációt hirdettek.

Béremelésért, a három éve elmaradt prémiumokért és a cégvezetés időhúzó taktikája ellen is tüntetnek szerdán – a Tisztes Munka Világnapján – a miskolci közösségi közlekedési dolgozók – tudatja közleményében az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), amely szolidaritást vállal a helyiekkel.

A Miskolc Holding Zrt.-nél működő négy érdekképviselet – a Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezete, a Forgalmi Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Szervezet, valamint a Miskolci Ingatlangazdálkodó Dolgozók Szakszervezete – most megelégelte a megalázó huzavonát, amelynek szerintük egyre nyilvánvalóbban az a tulajdonos célja, hogy januárig visszamenőleg egyetlen százaléknyi pluszt se fizessen ki.

Állítják, hogy február óta csak hitegetik a mintegy háromezer dolgozót, akinek a szakszervezetek az év elején 3,5–4 százalék közötti béremelést kértek, ami munkavállalónként átlagosan négyezer forint pluszt jelentene. Végül azonban elfogadták a holding vezetőségének három százalékos ajánlatát, amely januártól visszamenőleg járna.

A cég azonban ezt a mai napig nem fizette ki, és a gazdasági helyzetre hivatkozva az utolsó pillanatban rendre visszakozik, amikor egy újabb megállapodásban rögzített határidő közeleg. De nemcsak a béremeléssel, hanem a prémiumokkal is tartozik a dolgozóinak a cég, mert ezen a címen 2012 óta egyetlen fillért sem kapott senki.

Az alapvetően a BKV-nál működő EKSZ – amelynek egyébként már több miskolci tagja is van – elítéli a tulajdonos minősíthetetlen, halogató magatartását, amely különben egyre jellemzőbb a hazai munkáltatókra. Ezért mostantól ágazattól függetlenül támogatja azokat a szerveződéseket, amelyek jogos érdekeikért folytatnak harcot – szögezte le Nemes Gábor elnök.

Forrás: Népszabadság