Májusban egy újabb jegyvizsgálót ért támadás a társaság vonatán. A szakszervezet hiányolta a hathatós intézkedéseket, amelyre most a cég újabb biztonsági lépéseket tesz. A veszélyes vonalakon párosával mehetnek a kalauzok, rendőrök is velük tarthatnak. A hangosbemondókon pedig tájékoztatókampányba kezdenek.

Az elmúlt években több kalauzt is súlyosan bántalmaztak jegyvizsgálat közben.

Legutóbb május végén vertek meg súlyosan egy ellenőrt, ami miatt a VDSZSZ szakszervezet lépéseket sürgetett a MÁV-nál, erős kritikát megfogalmazva a cég felé, mert szerintük a vállalat tétlenül nézi az eseményeket és nem segít a saját munkavállalóin.

A MÁV pénteken viszont azonnali lépéseket jelentett be. Ezek egyike, hogy

a vonatokon és az állomásokon hangosbemondókon keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy a közfeladatot ellátó személyek elleni erőszak bűncselekménynek minősül, és büntetőjogi következményekkel jár.

Ezzel párhuzamosan lehetőséget biztosít arra, hogy egyes vonalakon bizonyos időintervallumokban a jegyvizsgáló kollégák párosan ellenőrizhessék a jegyeket, a 18 óra és reggel 6 óra között egyedül szolgálatot teljesítő munkatársak mellé pedig vasútőrt vagy készenléti rendőrt biztosít. Az újabb intézkedések költségeit a 2018-as első negyedévi többletbevételből fedezi a vállalat

- írják közleményükben.

Már korábban tettek néhány lépést - amelyekről ebben a cikkünkben részletesen beszámoltunk - így a rendőrséggel és a polgárőrséggel kötöttek együttműködési megállapodásokat, valamint konfliktuskezelési tréningeket szerveztek, hogy jobban tudjanak bánni a dolgozók az agresszív utasokkal.

A közfeladatot ellátó munkavállalók elleni erőszak esetén a MÁV-START-nál a munkáltatói gondoskodás jegyében: jogi segítségnyújtás, rehabilitációs szabadság, mentori segítség a munkába való visszatéréshez, illetve pszichológiai segítségnyújtás vehető igénybe. A szolgálatot teljesítő munkavállalót ért támadás esetén kérhető jogvédelem, amely jogi tanácsadást, beadványkészítést, valamint a nyomozóhatóság és a bíróság előtt történő jogi képviselet biztosítását jelenti

- állítja a cég.

Forrás: napi.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!