Az ellenőrök feladata adott szervezeten belül a megfelelő működés felülvizsgálata és hiányosságok esetén javaslatok megfogalmazása a vezetők felé. Bár a közigazgatásban törvény írja elő működésüket, a szakma elöregedése következtében egyre nagyobb a szakemberhiány, így a meglévő munkatársakra több feladat hárul – mondták el a Rádió Orineten Szalkay István és Szmetana György szakértők.

Belső ellenőr lehet főállású adott szervezeten belül működő munkatárs, de dolgozhat külső szakértőként is egy adott szervezeten belül, feladatuk minkét esetben a működési folyamatok ellenőrzése

– mondta Szalkay István. Jogszabály szerint klasszikusan egy belső ellenőrzési vezető és egy belső ellenőr végzi ezeket a feladatokat, azonban a közigazgatásban a gyakorlatban nincs ma annyi szakember, hogy ezeket a feladatokat ketten el tudják látni egy-egy szervezeten belül.

A szakma ugyanis kiöregedett, nincs utánpótlás,

így egyre több feladat hárul a belső ellenőrökre. Szmetana György szerint ezen segítene, ha az egyetemeken külön képzések indulnának belső ellenőrök részére. Nagy probléma ugyanis, hogy ennek hiányában egy fiatal pályakezdőt nem vesznek komolyan a nála 20-30 évvel idősebb vezetők.

A belső ellenőr minden esetben legyen független, objektív és megbízható, ezáltal fontos döntésekben segítheti a szervezet vezetőit

– mondta Szalkay. Szmetana hozzátette: emellett kapjon nagyfokú szabadságot ellenőrzési módszereiben. Emellett annak érdekében, hogy véleményét elfogadják a munkatársak, meg kell találnia a helyes kommunikációs technikákat.

Manapság azonban a szakember hiány miatt az is elég nehézséget okoz, hogy

az ellenőröknek a komoly gazdasági számításokon, összetett rendszer-ellenőrzéseken túl adminisztratív feladatokat is el kell látniuk.

Jelentéseiknek ugyanis mindig naprakész információkat kell tartalmazniuk – mutatott rá Szalkay.

Forrás: Orientpress

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!