Tovább csökkent a munkanélküliségi mutató, miközben a közfoglalkoztatottak száma is visszaesett: a KSH legfrissebb, február-áprilisi adatai szerint így 4 millió 445 ezren dolgoznak. Ez 67 ezer fővel több foglalkoztatottat jelent, mint tavaly ilyenkor. A munkanélküliségi ráta pedig 0,1 százalékkal zsugorodott és 3,8 százalékon állt meg áprilisban – írja a Népszava.

Ezek a számok azt is jelentik, hogy jelenleg a legjobb munkavállalási korban lévő 20-64 éves korosztály 74 százaléka dolgozik, ami meghaladja az Európai Unió 72,2 százalékos átlagát, ugyanakkor a cseh 78,5 százalékos foglalkoztatási rátától még elmarad.

A foglalkoztatottak száma a szolgáltatások kivételével minden piaci ágazatban bővült. A mezőgazdaságban 6 ezer, a feldolgozóiparban 21 ezer, az építőiparban 45 ezer új munkahely keletkezett. A közszolgáltatások esetében stagnált, a piaci szolgáltatások területén pedig 13 ezer fővel csökkent ugyanakkor a létszám. Horváth András, a Takarékbank elemzője szerint a foglalkoztatottak száma várhatóan a nyári hónapokban lépi át a 4,5 milliót - az 1980-as évek eleje óta először.

A munkanélküliségi ráta várhatóan 3 százalékig süllyed a nyár végére, az éves átlag pedig 3.4 százalék lehet.

A képzett munkavállalók hiánya ugyanakkor lassíthatja a bővülést, de ez egyben a termelékenység és a hatékonyság fokozását, illetve a munkaerőt kiváltó beruházások felfuttatását kényszeríti ki a vállalkozásoknál, ami támogatja mind a bérek, mind a GDP erőteljesebb bővülését – vélekedik Horváth András. Úgy látja:

a foglalkoztatási rátát illetően további 4-5 százalékos javulásra van tér, ami további 250-300 ezer új munkahelyet jelent.

A munkaerőhiányról szóló folyamatos hírek ellenére ugyanis a magyar gazdaság - a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók, a munkanélküliek és az inaktívak továbbra is jelentős számát tekintve - több mint 500 ezer fős munkaerő-tartalékkal rendelkezik.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint az erősödő munkaerő-kereslet miatt az elkövetkezendő időszak kiemelt feladata a munkaerő-tartalék aktivizálása, a közfoglalkoztatottak és munkanélküliek képzése, a kisgyerekes nők, illetve a nyugdíjasok munkába állásának könnyítése lesz.

Forrás: Népszava

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!