A közszféra leépítésével, a közmunkások átképzésével és a külföldön dolgozó magyarok hazacsábításával oldaná meg a magyar gazdaság munkaerőhiányát az MKIK elnöke – írja a zoom.hu.

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) befolyásolni szeretné a kormány gazdaságpolitikáját – ennek érdekében megküldték javaslataikat Orbán Viktor miniszterelnöknek – írja a Portfolio.hu. Parragh László, az MKIK elnöke a lapnak elmondta, hogy ha „a valami nem roppan össze a világban, akkor idén és jövőre 4 százalék felett növekedhet a magyar gazdaság. Az pedig már rajtunk múlik, hogy mennyire tudjuk az optimálisnak tűnő éveket megragadni és kihasználni, hogy a következő időszakban is fenntartható legyen ez a pálya”.

Parragh László, az MKIK elnöke

Az MKIK elnöke hatalmas lehetőségeket lát az államigazgatás digitalizációjában az így elérhető hatékonyság növelésében,

jelentősen csökkenthető a közszféra mérete, ahogy az történt NAV-nál is.

A legnagyobb gond azonban a munkaerőhiány, ezért Parragh szerint 500 ezer munkavállalót lehetnek átterelni a versenyképes vállalatokhoz, de a béremelések miatt szerint a külföldön dolgozó magyarok egy része is.

Az MKIK elnöke úgy véli, a felnőttképzésre is nagy hangsúlyt kell fektetni, ebben láthattuk ugyanis a legkevesebb változást a rendszerváltás óta. Ezzel az új technológiát megtanulhatják a jelenlegi munkavállalók, és a közmunkások olyan tudásra tehetnek szert, amivel képesek lehetnek helyezkedni.

A közszférában dolgozó felsőfokú végzettségűeknek lehet olyan képzést, átképzést biztosítani, ami versenyképest tudást biztosít számára.

Forrás: zoom.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!