Közfoglalkoztatottakat is alkalmaznának az őszi halászati idénymunkáknál a haltermelő és – feldolgozó társaságok. A magyar hal keresett exportcikk, de a hazai fogyasztást is növelnék – írja az agrarszektor.hu.

Növelnék az ágazatban a halfeldolgozók számát, és ettől a hazai halfogyasztást 5-10 százalékos bővülését remélnék – közölte Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke. Emellett

szeretnék elérni, hogy a közfoglalkoztatottak is alkalmazhatók legyenek az őszi halászati idénymunkákra, ami a munkaerőhiányt enyhítené.

A hazai tógazdaságok és az intenzív üzemek termelése évente csaknem 25 ezer tonna hal, amelyből mintegy 17 ezer tonna az étkezési célú. Az étkezési célú hal jelentős részét exportálják, és mivel jelenleg európai halhiány alakult ki, a magyar élő hal keresett is a nemzetközi piacon. A rohamosan fejlődő intenzív akvakultúra az étkezési haltermelésből mintegy 3 ezer tonnát állít elő.

Magyarországon pontyból termelnek a legtöbbet, ez adja a tógazdasági termelés 75-80 százalékát. Az intenzív termelés nagyját, 80 százalékát pedig az afrikai harcsa teszi ki.

Magyarország a második legnagyobb pontytermelő Európában, illetve az afrikai harcsa termelésével is előkelő helyen szerepel. Az országban mintegy 24 ezer hektár a halastavak területe, emellett a halászatilag hasznosított természetes vízterület nagysága 140-145 ezer hektár. A tógazdaságok négyötöde három régióban (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld) üzemel.

Forrás: agrarszektor.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!